Egy olasz férfi egyszerre kapta el a koronavírust, a majomhimlőt és a HIV-et

2022. augusztus 24. – 23:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Olasz kutatók beszámoltak a világ első olyan dokumentált esetéről, amelyben egy ember egyszerre fertőződött meg a SARS-CoV-2 koronavírussal, a majomhimlővel és az AIDS kialakulásáért felelős HIV-vírussal – írja az Independent.

A három vírus egy 36 éves olasz férfi szervezetében találkozott, akinél még júliusban igazolták a fertőzéseket, de a Cataniai Egyetem kutatóinak esetleírása csak néhány napja jelent meg a Journal of Infection nevű szaklapban:

  • A férfinél egy spanyolországi nyaralásból – ahol védekezés nélkül szexelt más férfiakkal – visszatérve, kilenc nappal később jelentkeztek az első tünetek: fáradtság, láz, torokfájás. Július 2-án pozitív lett a Covid-tesztje.
  • Másnap hólyagok és kiütések jelentek meg a testén, amelyek július 5-ére megnőttek, ezért elment egy kórházba, ahol a majomhimlőtesztje is pozitív lett.
  • Ugyanitt különféle nemi betegségekre is tesztelték, és HIV–1-re is pozitív lett. A tesztje eredménye alapján a kutatók azt feltételezik, hogy ez a fertőzés is viszonylag friss volt. Az biztos, hogy nem nagyon régi, mert tavaly ősszel még negatív lett a tesztje.
  • Miután felépült a Covidból és a majomhimlőből is, július 11-én hazaengedték házi izolációba.
A majomhimlő jellegzetes kiütéseinek különféle fázisai – Forrás: Nolasco et al. (2022)
A majomhimlő jellegzetes kiütéseinek különféle fázisai – Forrás: Nolasco et al. (2022)

A kutatók szerint az eset egyik fontos tanulsága, hogy a Covid-19 és a majomhimlő tünetei időben átfedésbe kerülhetnek, és az ilyen kettős fertőzésnél a megfelelő diagnózishoz kulcsfontosságú a panaszok, a kórtörténet és a szexuális szokások feltérképezése. Azt is kiemelték, hogy a férfi majomhimlőtesztje még húsz nappal később is pozitív volt, ami arra utal, hogy a klinikai tünetek elmúlása után a fertőzöttek még napokig továbbadhatják a vírust.

Mivel ez az első ismert eset, ahol a három vírus együttesen volt jelen, egyelőre nincs elég bizonyíték annak a megállapítására, hogy ez a kombináció súlyosbíthatja-e a fertőzöttek állapotát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!