Tucatjával kelnek ki a flamingók az Állatkertben

2022. július 9. – 19:19

frissítve

Tucatjával kelnek ki a flamingók az Állatkertben
Fotó: Budapesti Állatkert

Másolás

Vágólapra másolva

Az európai állatkertek közül az egyik legjobban szaporodó rózsás flamingó csapat a budapesti Állatkertben látható, évről évre legalább másfél tucat, vagy még ennél is több fiókával gyarapodik az állomány.


A menetrend idén is hasonló volt, mint az előző években, azaz 8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás egy hónap fészekrakás, egy hónap kotlás, egy három hónap begytejjel etetés:

  • a felnőttek még májusban elkezdték a fészkeket építeni,
  • június eleje óta kotlottak a tojásokon,
  • a fiókák kikelése július elején kezdődött meg.

Pillanatnyilag 22 fióka cseperedik a kifutóban, de ez még korántsem a vége,

mivel néhány tojáson még kotlanak a felnőttek, ezért az elkövetkező napokban további fiókák kikelésére is számítani lehet. A kicsik mindenesetre már elég aktívak, és elég sokan is vannak ahhoz, hogy a látogatók is jól láthassák őket.

Fotó: Budapesti Állatkert Fotó: Budapesti Állatkert
Fotó: Budapesti Állatkert

A flamingók, hasonlatosan néhány influenszerhez, homokból és sárból szoktak igen jellegzetes fészkeket építeni a tojás befogadására. Egy-egy ilyen fészek egy miniatűr tűzhányóra hasonlít, hiszen az általuk emelt halmocska tetején egy „krátert” alakítanak ki, ahol biztonságos helye van a tojásnak, nem kell attól tartani, hogy elgurul, vagy másmilyen baj éri.

Mekkora egy flamingótojás, kérdezheti most az egyszeri rántottakedvelő. Nos, 8-9 centi hosszú, 5 centi széles és 115-140 grammot nyom,

egy flamingótojás súlya tehát egy közepes vagy nagyobb méretű tyúktojás kétszeresének felel meg.

A fiókák nagyjából egy hónapos költési idő után kelnek ki. Mivel fészekaljanként általában csak egy tojás van, ezért egy-egy párnak legtöbbször csak egy fiókája van egyszerre, de mivel a szaporodás a kolónián belül idényszerűen, időben összehangolva zajlik le, a tojók általában csak néhány órás vagy napos eltéréssel rakják le a maguk tojását, és így a fiókák kikelése is néhány napon belül lezajlik.

És mihez kezd ez a tüneményes minimadár? Először semmihez, próbál kicsit magához térni.

Kikelés után a fióka egy darabig nem túl aktív, ki kell hevernie a kibújás okozta megpróbáltatást. Kezdetben a csőre és a lábai is rózsaszínűek, egyhetes-tíznapos koráig azonban a rózsaszín feketére vált. A csőr eleinte még egyenes, így a felnőttekkel ellentétben a fiókák még nem képesek a vízben sodródó apró élőlényeket kiszűrni. Ehelyett a felnőttek egy a begy tájékán termelődő tápláló váladékkal, az úgynevezett begytejjel etetik őket.

A harmadik hónap végére aztán már a fiókák csőre is sokat fejlődik, kialakul a jellegzetes görbület, illetve a csőrben lévő szűrő lamellák, s ezután a fiatalok már ugyanazzal a táplálékkal élnek, mint a felnőtt flamingók.

A Budapesti Állatkertben 2013 óta vannak manulok, azaz pusztai macskák is. A két egyed, Borsika és Bohus hat kölyökkel gazdagította az állatkertet még március 23-án.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!