Még a manulnál is cukibb a manulkölyök, annál meg hat manulkölyök

2022. május 21. – 18:18

Még a manulnál is cukibb a manulkölyök, annál meg hat manulkölyök
Fotó: Budapesti Állatkert / Youtube

Másolás

Vágólapra másolva


A Budapesti Állatkertben 2013 óta vannak manulok, azaz pusztai macskák. A két egyed, Borsika és Bohus hat kölyökkel gazdagította az állatkertet még március 23-án.

A manulok ellésenként 1-6 kölyköt hoznak a világba, Borsika kihozta a dologból a maximumot.

A kicsiket az első hetekben sem a nagyközönség, sem az állatkerti dolgozók többsége nem láthatta, hiszen mindenki rettegett tőlük a legteljesebb nyugalmat igyekeztek biztosítani a számukra.

Most viszont nyolc hetesek lettek, ezért egy gyors, kétperces vizsgálatot ejtettek meg rajtuk:

  • megmérték őket (598 és 770 gramm közöttiek),
  • meghatározták a nemüket (5 fiú, 1 lány).
  • megnézték, hogy a szemek, fülek, szájak tiszták-e (tiszták).
  • kaptak mikrocsipet,
  • és egy falat féreghajtót.

A manulok angyali teremtmények vadállatok, nincsenek hozzászokva hogy bárki kézbe merje venni őket, de két hét múlva egy újabb vizsgálat következik. Addig is itt a világ legjobb gifje:

És az Állatkertnek hála, íme egy manul gyorstappancsoló:

A pusztai macskák tulajdonképpen nem nagyobbak a házimacskáknál, de dúsabb szőrzetük miatt nagyobbnak néznek ki. Könnyen felismerhetők arról is, hogy arckifejezésük mintha mindig olyan lenne, mint Garfieldé, amikor különösen rossz napja van. Ezt a fajt gyakran hívják manulnak is mongol nevük (manuul) után, és sokszor emlegetik Pallas-macskaként is a fajt felfedező német származású, ám élete jelentős részében Katalin cárnő Oroszországában dolgozó neves természettudós, Peter Simon Pallas emlékére.

A manulok Ázsia belsejében, a Kaukázustól Kínáig terjedő területen őshonosak. Az időjárás viszontagságai ellen sűrű bundával védekeznek, amely az emlősök világában az egyik legjobban hőszigetelő szőrköntösnek számít. Ez persze nem is meglepő, ha tudjuk, hogy testük egyetlen négyzetcentiméterén akár kilencezer szőrszálat is megszámlálhat az, aki kellően türelmes ehhez, és nem zavarja, hogy az állatok nem feltétlenül együttműködők.

A Budapesti Állatkertben 2013 óta foglalkoznak ezzel az állatfajjal, és nagyon várták már, hogy a szaporításuk is sikeres legyen. Annál is inkább, mert a faj állatkerti szaporításának természetvédelmi jelentősége is van. Az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége egy összehangolt tenyészprogramot is fenntart a manulok szaporítására, ennek részese a Budapesti Állatkert is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!