Félmeztelen ázsiai fickók luxuspalotát építenek puszta kézzel, és az internet népe elaléltan nézi

2022. július 4. – 13:55

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint 200 millióan látták már azt a videót, amiben két félmeztelen férfi drámai zenei aláfestés mellett épít fel, pontosabban ás ki az agyagból egy luxuslakást nyárikonyhástól, medencéstől, gyeptéglatetőstől, mindenestől. Így készül el egy 5 méter mély, 18 méter széles, 7 méter magas otthon 100 nap alatt, valahol Kaliforniában:

De kik ezek az emberek, és mi ez az építészet?

A Mr. Heang Update csatorna 2018 végén indult a Youtube-on, mára 6,5 millió feliratkozója van. Nem egy túl termékeny csatorna, mindössze huszonegynéhány videót tettek közzé, bár azok mindegyike milliós nézettségű, ezt a legutóbbit 200 milliónál is többen látták.


Mindegyik filmjük hasonlóan épül fel:

  • egy (vagy több) félmeztelen, gyolcsgatyás férfi
  • megjelenik valahol a puszta dzsungel közepén, hogy
  • felskicceljen valami tervrajzot a porba egy bottal, majd
  • előkap néhány kezdetleges szerszámot, botot, kést, hogy
  • mezítláb összeszedje a hozzávalókat a környéken a házépítéshez,

majd 80-100 nap alatt agyagba vési az elképzelést, és bumm, kész a ház.

A végeredmény pedig olyan, hogyha még egy kicsit zöldebb lenne a víz, kékebb az ég, vörösebb a láng, az már émelyítő lenne. Van, akinek így is az, de azért valljuk be, a legtöbbünk azonnal elcserélné az ingatlanpiacon ugrásszerű értéknövekedést produkált békásmegyeri paneljét egy ilyen vályogviskóra.

Ha kiálmélkodtuk magunkat a végeredményen, tegyük fel magunknak a kérdést:

Miért érdekelhet ennyi embert egy ilyen videó?

Sokféle válasz létezik, de az biztos, hogy rengeteget tanulhatunk belőle az építészet alapjairól. Hogyan lehet lemérni, kiszámolni valamit araszokkal? Hogyan vezessük a vizet ide vagy oda? Hogyan szigeteljünk el dolgokat? Hogyan kössünk össze úgy dolgokat, hogy az elbírjon egy embert?

Városi környezetben élve elszoktunk már ezektől a kérdésektől, csak azt látjuk, hogy megjelenik egy üres telken néhány gép, majd beöntenek egy fél városnyi betont, amire hungarocell szigetelést ragasztanak, majd bevakolják. Itt viszont az építkezés során csak természetes anyagokat használnak, leggyakrabban bambuszt, fát, szalmát, fűféléket.

A Bloomberg újságírója egy nagyon érdekes Twitter-threadet szentelt a témának, amiből kiderül, hogy az elmúlt pár évben az ilyen videókból egy egész műfaj lett Youtube-on, ami elképesztően sikeres. Trung Phan tíz csatornát térképezett fel, amelyek egyenként legalább egymillió feliratkozóval futnak, és összesen 5,3 milliárd (!) megtekintés van a videóikon, ami azt jelenti, hogy elég jövedelmezően is lehetnek. Jellemzően Délkelet-Ázsiából működnek, Vietnam, Kambodzsa és Thaiföld az epicentrum. A videók egyébként elég sok kritikát és támadást kapnak, fel-felmerül, hogy titokban használnak betont és modern elektromos eszközöket. (Vagy éppen az, hogy egy lefolyás nélküli medence hogy fog kinézni mondjuk egy hét múlva.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!