2024-től csak USB-C csatlakozós iPhone-t lehet árulni az EU-ban

2022. június 7. – 23:38

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának tárgyalói megállapodtak, hogy 2024 őszétől a kis- és közepes méretű hordozható elektronikus eszközök legtöbbje csak USB-C csatlakozóval lesz árusítható az Európai Unióban – közölte az uniós parlament kedden.

A tervezet célja, hogy fenntarthatóbbá tegye a termékeket, csökkentse az elektronikai hulladék mennyiségét, és megkönnyítse a fogyasztók életét – írta közleményében az Európai Parlament.

Az új szabályok értelmében 2024-től a mobiltelefonokat, táblagépeket, e-olvasókat, tölthető fülhallgatókat, digitális fényképezőgépeket, kontrollereket és a hordozható hangszórókat gyártótól függetlenül USB Type-C porttal kell felszerelni. A laptopok tölthetőségét a hatálybalépést követő 40 hónapig kell a követelményekhez alakítani – írja az MTI.

A megállapodás egy olyan részletet is tartalmaz, amely szerint a vásárlók választhatnak, hogy szeretnének-e töltőkábelt az új kütyüjükhöz, vagy sem. A töltési sebességet harmonizálni fogják a gyorstöltést támogató eszközök esetében, lehetővé téve, hogy az eszközeiket ugyanolyan sebességgel töltsék fel bármely kompatibilis töltővel. A megállapodás a nyári szünet után kerül az Európai Parlament és a Miniszterek Tanácsa elé, ahol hivatalosan jóváhagyhatják, majd kihirdethetik ezt – írja a BBC.

Az Európai Parlament szerint így elkerülhetővé lesz a szükségtelen töltővásárlás, ami uniós szinten évente akár 250 millió eurós megtakarítást is eredményezhet. A nem használt töltők évente mintegy 11 ezer tonna hulladékot tesznek ki az Európai Unióban.

Az Apple termékeinek, például az iPhone-oknak és iPadeknek is meg kell majd felelniük az új szabályozásnak. Az Apple a legnagyobb gyártó, amely egyedi csatlakozót használ a mobiltelefonjainál. Az USB-C-re váltással az Apple nemcsak beállna a sorba, de végképp standarddá tenné a csatlakozót a mobilos világban, egyben gyorsabb töltést és adatátviteli sebességet adna az iPhone-oknak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!