Úgy néz ki, az iPhone végre átáll USB-C csatlakozóra

2022. május 12. – 10:03

Másolás

Vágólapra másolva

Ming-Chi Kuo tajvani IT-ipari elemző a leginkább jólértesült és megbízható források közé tartozik, ha az Apple terveiről, újdonságairól van szó. Most igazi bombahírrel jelentkezett: úgy néz ki, a cég végleg szakít az iPhone-ok Lightning csatlakozójával, és átáll az iparági standardnak számító USB-C-re. Ez nem lenne óriási meglepetés, elvégre az iPadek és a Macbookok már jó ideje ezt a csatlakozót használják, az androidos világban pedig már vagy nyolc éve ez az általános.

Kuo azt jósolja belsős forrásokra hivatkozva, hogy a váltás 2023-ban jöhet, ez praktikusan azt jelenti, hogy az idei modellek, az őszre várható iPhone 14-család még marad a Lightning megoldásnál, azaz használhatjuk velük a régi töltőkábeleket. Az iPhone 15-nél viszont új töltő kell majd (vagy használhatunk egy bármilyen androidos telefonhoz, esetleg iPadhez valót). Jó kérdés, hogy ezzel a váltással együtt az Apple felhagy-e a sokat kritizált „nem adunk töltőt alapban az új telefonhoz” szokásával, amit az iPhone 12-nél vezettek be, környezetvédelmi okokra hivatkozva, illetve kimondva-kimondatlanul arra, hogy a töltőkábel úgyis fogyóeszköz, mindenkinek van otthon elfekvőben pár.

Az USB-C-re váltással az Apple nemcsak beállna a sorba, és végképp standarddá tenné a csatlakozót a mobilos világban, de egyben gyorsabb töltést és adatátviteli sebességet adna az iPhone-oknak. Az EU már régóta próbálja jogi eszközökkel rákényszeríteni az Apple-t hogy tegye szabványossá az iPhone-ok csatlakozását, de eddig a cég ellenállt, húzta az időt, és kiskapukat keresett az európai szabályozáson.

Az iPhone 14-gyel kapcsolatban egyébként az a legújabb hír, hogy egy icipicit nagyobb lesz, mint a 13-as család készülékei – ami valószínűleg azzal van összefüggésben, hogy eltűnik az előlapról a jellegzetes kamerasziget-bevágás, és ugyanúgy körül fogja ölelni a kijelző az objektívet, ahogy az utóbbi években más márkáknál megszokottá vált.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass