Jobban alszik a kutya, ha szorosabban kötődik a gazdájához

2022. május 26. – 12:58

Másolás

Vágólapra másolva

A kutyák alvásmintázatát vizsgálták az ELTE Etológia Tanszék kutatói, és megállapították, hogy az új helyen, gazdával alvó kutyák alvását befolyásolja az, hogy milyen a kapcsolatuk a gazdájukkal. Ez azért fontos, mert az alvásnak több fontos élettani folyamatban kulcsszerepe van, így ha a kutyának szoros a kapcsolata a gazdájával, többek között tanulni és érzelmeket feldolgozni is jobban tud – derül ki az egyetem közleményéből.

„A kutya gazdához való kötődése kivételes jelenség, mert sokban hasonlít az anya-gyermek kapcsolathoz. A gazda biztonságot nyújt a kutyák számára, és menedéket veszélyes helyzetekben, épp úgy, mint az anya a kisgyerek számára. Ha a kutyát az emberi viselkedés modelljeként szeretnénk használni, márpedig szeretnénk, akkor fontos tudni, hogy vajon ez a speciális helyzetekben megnyilvánuló viselkedésbeli hasonlóság tetten érhető-e a mindennapos tevékenységeink szintjén is. Tavaly egy fMRI vizsgálat során felfedeztük, hogy a kutya kötődése befolyásolja azt, mennyire érzi jutalmazónak a gazdája hangját. A mostani eredmény egy újabb fontos hasonlóság az anya-gyermek vonatkozásban” – mondta Gácsi Márta, az MTA-ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoport kutatója.

A kutya-gazda párosok közötti különleges kötődést számos viselkedéstesztben vizsgálták a kutatók, de az alvással kapcsolatban még nem. Vajon ez a kapcsolat befolyásolja azt, hogy hogyan alszanak a kutyák idegen helyen? – teszi fel a kérdést a közlemény. A megválaszolásához a kutatók párhuzamosan vizsgálták negyvenkét családi kutya viselkedését és alvását: a kötődési viselkedésüket a pszichológus kutatók által kidolgozott Idegen Helyzet Teszttel mérték fel, míg az alvásukat egy délutáni alvás során vizsgálták az egyetem alváslaborjában, fájdalommentes, elektroencefalográfiás (EEG) módszerrel. Ez a kutatás az első, amely feladatmentes szociális helyzetben vizsgálta a kutya-gazda kötődés és a kutyák alvás alatti agyi aktivitásának összefüggéseit.

„Az alvásnak fontos szerepe van olyan folyamatokban, mint a tanulás, az érzelemfeldolgozás vagy az egyedfejlődés. Ha az ember (vagy kutya) alszik, akkor fontos, hogy »jól«, vagyis pihentetően aludjon. Az alvás minősége mérhető például az alvásfázisok közül a mélyalvás hosszával. Izgalmas kérdés azt vizsgálni, hogy a kutya-gazda kötődés hogyan befolyásolja az alvás minőségét, ezáltal hogyan hat a fentebb említett folyamatokra” – mondta Reicher Vivien, az ELTE Etológia Tanszék doktorandusz hallgatója.

Az eredmény: kiderült, hogy a magasabb kötődési pontszámot kapott kutyák a gazdáik jelenlétében több időt töltöttek mélyalvásban, ami a legpihentetőbb alvásfázisnak tekinthető

– mondta az Animals című folyóiratban megjelent tanulmány első szerzője, Cecília Carreiro, az Etológia Tanszék doktorandusza. A kutyák gazdához való kötődése tehát nemcsak a viselkedésükben, hanem az alvásukban is tükröződik.

Az ELTE etológusai évek óta élen járnak a kutyák viselkedésének vizsgálatában, mi is többször beszámoltunk már az eredményeikről, például azokról, amelyek szerint

  • a kutyák személyisége az öregedéssel az emberekéhez hasonlóan változik;
  • játékkal az idősebb kutyák is képesek új szavakat megtanulni;
  • a kutya úgy kötődik a gazdájához, mint ahogy a kisgyerek az anyjához;
  • a kutyák akkor billentik oldalra a fejüket, ha a gazdájuk egy olyan játékot kér tőlük, amelynek a nevét korábban megtanulták; illetve
  • a kutyák ugyanúgy tanulják meg elkülöníteni a szavakat, mint a csecsemők.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!