Egy ELTE-s kutatás szerint játékkal az idősebb kutyák is képesek új szavakat megtanulni

2021. január 26. – 19:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy nemrég megjelent tanulmány szerint az idősebb kutyák is képesek új szavakat megtanulni a játék segítségével. Ez azért nagy szó, mert miközben a gyerekek gyorsan képesek új tárgyak neveit megtanulni, addig az állatok körében ez egy ritka képesség.

A tanulmány egyik szerzője, Claudia Fugazza, az ELTE Etológia Tanszékének tudományos munkatársa, rajta kívül Andics Attila, Magyari Lilla, Shany Dror, Zemplényi András és Miklósi Ádám is közreműködött a kutatás elkészítésében.

A Scientific Reports című tudományos lapban ismertetett kutatásban két, gazdáik szerint a szótanulásban egyébként ügyes kutya, a Whiskey névre hallgató négyéves border collie és a Vicky Nina nevű kilencéves yorkshire terrier vett részt.

Az első kísérletben hét játékot mutattak a kutyáknak, ezek közül az egyik új volt. Azt tapasztalták, hogy a kutyák sikeresen választották ki kérésre az új játékot a többi közül. Amikor viszont két új játékot mutattak nekik, akkor már nem tudták ugyanezt megismételni.

Ez arra utal, hogy az első esetben kizárásos alapon választották ki az új játékot, hiszen az volt az egyetlen dolog, aminek nem ismerték a nevét.

A második feladatban az új játék nevét ismételgették, miközben a kutyák azzal játszottak. Ezzel egy idő után már az új tárgyak közül is ki tudták választani a kértet, vagyis megtanulták annak nevét: Whisky 24 próbálkozásból 17-szer, míg Vicky Nina 20-ból 15-ször választott jól.

Fugazza szerint ez nagyon hasonló ahhoz, ahogyan a gyerekek tanulnak meg új szavakat, viszont még nem tudni, hogy ilyenkor a kutyák agyában ugyanazok folyamatok mennek-e végbe, mint az emberekében.

Ugyanakkor a tanulmány szerint nem mindegyik kutyafajta képes új szavak megtanulására. Sarah-Jayne Blakemore, a University College London professzora azt mondta, a kutatás eredményei cáfolják azt a feltevést, miszerint csak az ember képes tárgyakhoz kötődő szavak megtanulására. (The Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!