Több beteg is visszaesett a Pfizer anti-Covid-tablettái után Amerikában

2022. május 19. – 13:03

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok egészségügyi kutatóintézete (NIH) tárgyalásokat folytat a Pfizerrel arról, hogy szükséges-e a gyógyszergyártó Paxlovid nevű, a koronavírus ellen gyártott gyógyszeréhez hosszabb kezelési időt megadni a visszatérő fertőzések elkerülése érdekében – írja a Reuters az amerikai elnök egészségügyi főtanácsadója, Anthony Fauci bejelentése után. Mint Fauci mondta, a következő napokban megtervezik, hogy milyen tanulmányokat szükséges végezni a kérdéskör eldöntésére.

A koronavírusos esetek újra növekvő száma az Egyesült Államokban népszerűvé tette a Paxlovid tablettát, eddig több mint 660 ezret használtak belőle az országban. A kormány egyre szélesebb körben igyekezett az elmúlt időszakban elérhetővé tenni a Paxlovidot, ami ahhoz is vezetett, hogy egyre szélesebb kör kezdte azt használni. Több mint 2,8 millió Paxlovid-kúrára elegendő tablettát tettek elérhetővé az amerikai gyógyszertárakban.

A Reuters azonban nemrég arról írt, hogy egy idő után több tucat beteg számolt be arról a kúrát követően, hogy a kezelés befejezése és a javulás után a tünetek ismét kiújultak. Ennek oka nem egy újabb fertőzés volt, hanem hogy a súlyos megbetegedést megelőző kezelés ezekben az esetekben nem irtotta ki teljesen a vírust a kezeltek szervezetéből, így az a tabletta szedésének abbahagyása után újra szaporodni kezdett.

A Pfizer erre azt reagálta, hogy több mint 300 ezer beteget vizsgálva 3000-ből 1-nél fordult elő visszaesés a tabletták bevétele után. Ez alacsonyabb arány, mint a Pfizer klinikai vizsgálata, amiről Fauci is beszélt: itt a résztvevők 2 százalékánál tapasztaltak visszaesést a kúrát követően. A placebót kapóknál is fellendült a visszaesések száma, itt az arány 1,5 százalékos volt.

Ashish Jha, a Fehér Ház koronavírusügyi koordinátora azt is elmondta, hogy eltérés lehet a jövőbeni kutatásokban amiatt is, hogy eddigi adataikat a delta variáns alatt gyűjtötték – míg most az omikron dominál. Jha hozzátette, úgy látják, hogy a visszaesés nem függ össze a Paxlovid eredményességével, a tabletta továbbra is hasznos abban, hogy csökkenti a kórházba kerülés és az elhalálozás kockázatát.

A visszaesés oka egyelőre nem ismert, egyes orvosi körökben a lelassult immunválasz gondolata fogalmazódott meg, míg mások azt feltételezik, hogy lehet valami közös vonás azok között, akik visszaestek a kúra után. William Pao, a Pfizer fejlesztési igazgatója szerint mindenesetre ez a vírussal lehet összefüggésben, nem a Paxloviddal.

A Pfizer vezérigazgatója, Albert Bourla azt javasolta, hogy a Paxlovid második ötnapos kúrája megoldás lehet a visszaesések leküzdésére, előfordulhatnak olyan betegek ugyanis, akiknél több vagy hosszabb kúrát kell elvégezni. Az Egyesült Államok gyógyszerügyi hatósága szerint azonban egyelőre nincs bizonyíték a második vagy a hosszabb kúra hatásosságára.

A Pfizer koronavírus elleni tablettáját idén januárban engedélyezte hivatalosan az Európai Gyógyszerügynökség is. A gyógyszerből már ekkor bevásárolt több európai ország, többek közt Olaszország, Németország és Belgium is. A Paxlovid működési mechanizmusáról ebben a Favipiravir körüli vitáról szóló cikkünkben írtunk részletesebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!