Marsi napfogyatkozásról készített videót a NASA marsjárója

2022. április 21. – 11:53

Másolás

Vágólapra másolva

Egy napfogyatkozásról készített felvételt a NASA Perseverance nevű marsjárója. Az Arstechnica cikke szerint a rover azért tudta jó minőségben megcsinálni a felvételt, mert van rajta egy nagyfelbontású videókamera, erős zoomolási képességgel. Ez a kamera az elmúlt 14 hónapban sok nagyszerű felvételt készített a vörös bolygóról.

Április elején a NASA mérnökei az ég felé fordították a Perseverance kameráját, hogy megörökítsék vele, ahogy a Mars krumpli alakú holdja, a Phobos átvonul a Nap előtt. Az akkor készült felvételeket azonban csak most publikálták. A Phobos sokkal kisebb, mint a Föld holdja, átmérője mindössze mintegy 20 km, így a mozgása miatt nem borult sötétségbe a Mars.

Egy éve, 2021. február 18-án szenzációs landolást hajtott végre a Marson a NASA negyedik marsjárója, a Perseverance, amely teljesen önállóan hajtotta végre a landolási manővert 290 millió km-es útja végén, miközben a NASA mérnökei nem tehettek mást, csak figyeltek, és remélték, hogy minden rendben lesz. A 2,7 milliárd dolláros eszköz túlélte a rettegés hét percét, és pár napon belül már fantasztikus videóval jelentkezett, amit a saját leszállásáról készített. A legnagyobb felfedezését pedig egy véletlen szülte.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!