Júliustól már nem lesz elérhető Magyarországon a Telekom 3G-s hálózata

2022. április 13. – 12:07

Másolás

Vágólapra másolva

Június 30. után már sehol az országban nem lesz elérhető a 3G-s hálózat a Magyar Telekom ügyfelei számára – írja a Hwsw.hu egy friss lakossági tájékoztató alapján.

A Magyar Telekom ebben azt írja, hogy májusától fokozatosan kapcsolják le a 3G hálózatukat, amely június 30. után már sehol sem lesz elérhető Magyarországon. A 3G hálózat lekapcsolására elsőként a fő üdülőterületeken – Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó környezetében – kerül sor. Az érintett települések listája itt olvasható.

A 3G-technológia kivezetéséről, főleg annak fogyasztói oldaláról tavaly év végén konferenciát rendezett a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), erről itt írtak részletesen.

A lényeg, hogy a mobiltelefon-hálózatokban használt 3G-technológia felett eljárt az idő: túl lassú, drága és nem elég hatékony. A 4G-hálózatok szinte teljes lefedettsége és az 5G rohamos terjedése miatt világszerte egyre több szolgáltató dönt a 3G-hálózatok kivezetése mellett, ami Magyarországon legkésőbb 2023 első félévéig fog megtörténni.

Az NMHH és az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) nagyszabású mobilkészülékcsere-támogatási programot is indít a 3G-s hálózat lekapcsolása miatt. Bruttó húszezer forintos „modernizációs támogatást” kaphatnak azok a vásárlók, akik 4G- vagy 5G-kompatibilis mobilra cserélik le régi, legfeljebb 3G-s telefonjukat. A mobilcseréről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!