Elon Musk szerint jövőre indulhat a Tesla humanoid robotjának gyártása

2022. április 8. – 17:36

Másolás

Vágólapra másolva

Van esély arra, hogy az Optimus nevű humanoid robot első verziója 2023-ban már gyártásban lesz – mondta Elon Musk a Tesla új autógyárának megnyitóján a texasi Austinban.

A CNBC cikke szerint Musk arról is beszélt, hogy ez a robot minden olyan tevékenységre képes lesz, amit az emberek nem akarnak elvégezni. Musk, aki a legfrissebb becslések szerint a világ leggazdagabb embere, úgy véli, az Optimus nagyobb mértékben fogja átalakítani a világot, mint a Tesla autók.

A Tesla ugyanakkor még nem mutatta be a robot működő prototípusát, és egyelőre nem világos, hogy az Optimus működése mennyire lesz kifinomult. Gary Marcus, a CNBC-nek nyilatkozó, mesterséges intelligenciával foglalkozó kutató szerint 2023 végére egyetlen robot sem lesz képes minden emberi feladat elvégzésére. Marcus szerint a Tesla még az önvezető autók terén sem oldott meg maradéktalanul minden felmerülő problémát.

Nagyjából így néz majd ki a Tesla humanoid robotja – Fotó: Suzanne Cordeiro / AFP
Nagyjából így néz majd ki a Tesla humanoid robotja – Fotó: Suzanne Cordeiro / AFP

Elon Musk szerint a robot a Tesla gyáraiban szerzett, automatizált gépekkel kapcsolatos tapasztalatait, illetve a vezetést segítő Autopilot szoftver mögött álló hardver és szoftveregységet egyesíti majd.

Az elszabaduló és beláthatatlan következményekhez vezető mesterséges intelligenciától való félelmét már nem egyszer hangoztató Musk megerősítette, hogy alapvetően barátságos robotnak szánják az Optimust, ugyanakkor mechanikailag úgy tervezik, hogy ha mégis baj történik, el lehessen futni a robot elől, vagy puszta erővel meg lehessen fékezni. Kb. 173 centi magas és 56 kiló lesz, az arca helyén pedig egy kijelző lesz majd. A cég honlapján egyébként a Tesla Bot elnevezés szerepel. A tervek szerint főként veszélyes, monoton és unalmas dolgokat bíznának majd rá.

A Verge persze megjegyzi, hogy a Tesla korábban már sok, elég jól hangzó, de végül semmilyen formában meg nem valósuló tervet dobott be, tehát most sincs 100%-os garancia arra, hogy valóban el is készül a fejlesztés.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!