Megtalálták a világ egyik leghíresebb hajóroncsát

2022. március 9. – 10:23

Másolás

Vágólapra másolva

Megtalálták Ernest Shackleton sarkkutató elsüllyedt hajójának a roncsát, írja a History Hit. Az Endurance több mint száz éve, 1915-ben süllyedt el, és azóta sem találták. Most februárban viszont expedíció indult a hajóroncs felkutatására, és úgy tűnik, hogy az antarktiszi Weddel-tengernél megtalálták az Endurance-t. Mindezt szinte pontosan száz évvel azután, hogy meghalt Ernest Shackleton.

Fotó: ESTHER HORVATH
Fotó: ESTHER HORVATH

Az expedíció egyik vezetője elmondta, hogy még életében nem látott ennyire jó állapotú, szinte teljesen ép, fából készült hajóroncsot, mint az Endurance, ami a háborítatlanul fekszik a tenger fenekén. Az expedíciónak 35, maximum 45 napja volt megtalálni a roncsot, ami végül sikerült a kutatás utolsó hetében.

A roncs 3 kilométer mélyen fekszik a tenger fenekén, és az Antarktiszi Egyezmény értelmében történelmi helynek és emlékműnek számít, ezért nem nyúlhatnak hozzá. Az expedícióról egyébként dokumentumfilm is készül a National Geographic támogatásával, amit a tervek szerint majd a Disney+ felületén is bemutatnak.

Shackleton 1914 és 1917 közötti expedíciójának az volt a célja, hogy először vágjanak át szárazföldi úton az Antarktiszon. Azonban hiába figyelmeztették a kutatót, hogy a vastag jégtakaró miatt képtelenség lesz a hajót navigálni, Shackleton mégis elindult. Végül 1915 januárjában a jég csapdába szorította az Endurance-t a Weddel-tengernél, ahol tíz hónapig vesztegelt, mire végül a jégtömeg nyomása miatt elsüllyedt. Végül a hajó 28 fős legénységének minden tagja túlélte az expedíciót. Az expedíció indulásáról korábban a Telexen is beszámoltunk, itt pedig nagyobb cikkünket olvashatják a legendás Ernest Shackleton életéről és expedícióiról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!