A legjobb élőhelyen is 7400 focipályányi területre jut egyetlen parlagi sas Magyarországon

2022. február 25. – 21:53

Másolás

Vágólapra másolva

A Telex sasszámoló túrája nem bővelkedett találatokban, de a 19. sasszinkron így is elég pontos képet rajzolt ki a Magyarországon élő és telelő ragadozómadár-fajokról. Január harmadik hétvégéjén, nagyjából egy időben, innen a szinkron elnevezés, az ország összes sasos helyét felmérték, és mára a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) elkészült a statisztikákkal is.

Az MME nemzeti parkokkal és civil természetvédelmi egyesületekkel közösen szervezte meg a sasszámolást, amelyhez ötödször a Kárpát-medence többi országa is csatlakozott. A ködös időjárás nem kedvezett a megfigyeléshez, de több mint kétezer sast így is sikerült rögzíteni.

A számolás során alkalmazott rácsháló az ország területének 21 ezer négyzetkilométerét, 24 százalékát fedte le. Ezek között természetesen ott voltak a legjobb sasélőhelyek is.

A sasfajok szempontjából az országos állomány jelentős részét: 837-855 rétisast és 405-407 parlagi sast számba vették a kutatók, írta közleményében az MME. A fokozottan védett státuszukhoz viszonyítva nagynak tűnő számok ellenére a sasok természetesen még ma is ritkák. A fenti adatok alapján a felmérés során bejárt sastelelőhelyeken, tehát a „legsasosabb” élőhelyeken is 100 négyzetkilométerenként mindössze átlagosan 3,96 rétisast és 1,88 parlagi sast figyeltek meg. Hogy el tudjuk képzelni ezt a nagyságrendet – a legjobb sasélőhelyeken is átlagosan 3 586 focipályányi területet bejárva találkozhatunk egyetlen rétisassal, míg a parlagi sas esetében ehhez már közel 7 411 focipályányi területet kell átlagosan átvizsgálni.

A négy sasfajra elkészült régiós összesítés mellett a magyarországi felmérés a korábbi évekhez hasonlóan az összes ragadozómadár-fajra kiterjedt. A réti- és a parlagi sasok mellett 4 szirti sast és 6 fekete sast, valamint további 13 (összesen 17) faj több mint 10 ezer példányát is megfigyelték a szakemberek.

A hat résztvevő közép-európai ország összesítésében 1 302 rétisast és 628 parlagi sast, 16 szirti sast és 8 fekete sast figyeltek meg. A sasfajok mellett további 13 (összesen 17) ragadozómadár-faj több mint 13 ezer példányát is megfigyelték a szakemberek.

Míg mi az Észak-Jászságban csak egyetlen parlagi sast csíptünk el a sűrű ködben, a velünk egy időben felmérő madarászok 108 kilométernyi távot bejárva sikeresebbek voltak saját területeiken. Összesen 22 parlagi sast, 6 réti sast, 102 egerészölyvet, 22 vörös vércsét, 15 kékes rétihéját, 6 karvalyt, 3 héját és 1-1 kis sólymot illetve vándorsólymot figyeltek meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!