Kinyitották a 11 milliárd dolláros űrtávcső aranyszemét, ezzel befejeződött a kicsomagolása

2022. január 8. – 18:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A NASA James Webb nevű űrteleszkópja szombaton kinyitotta 6,5 méter átmérőjű, aranyozott, virág alakú tükrét, ami egyben az utolsó lépése is volt a távcső kicsomagolásának.

A hatalmas tükör a repülésirányítók parancsára került a helyére, írta az AP hírügynökség. Néhány napja az űrtávcső hajszálnál is vékonyabb napernyőjét feszítették ki, ezt tartották a legkockázatosabb műveletnek, majd a következő fázisban a segédtükröt nyitották ki, majd pénteken kezdődött a főtükör kicsomagolása.

A James Webb teleszkóp főtükre még a fellövés előtt, a NASA houstoni központjában – Fotó: Chris Gunn/NASA/AFP
A James Webb teleszkóp főtükre még a fellövés előtt, a NASA houstoni központjában – Fotó: Chris Gunn/NASA/AFP

„Nagyon meghatódtam. Micsoda csodálatos mérföldkő. Most már látjuk ezt a gyönyörű mintát odakint az égen” – mondta Thomas Zurbuchen, a NASA tudományos küldetésekért felelős vezetője.

A most kinyitott főtükröt, a kutatók előszeretettel nevezik aranyszemnek (Golden Eye) is, nemcsak a színe miatt, hanem mert ez a valaha elindított legnagyobb és legérzékenyebb tükör.

A 14 év csúszással fellőtt, végül közel 11 milliárd dollárba kerülő James Webb űrtávcső (JWST) a Hubble kvázi utódjaként felbecsülhetetlen tudományos munkát végez majd a Földtől 1,5 millió km-re található úgynevezett L2 Lagrange-pontban. A Hubble-től eltérő módon infravörös tartományban kutató JWST a világegyetem legkorábbi korszakait, a galaxis születését, a friss csillagok létrejöttét és az exobolygókat kutatja majd. A távcső jelentőségéről, működéséről és eszközeiről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!