A zöld küllő lett az év madara

2022. január 3. – 09:39

Másolás

Vágólapra másolva

Az év hala, a bodorka után máris itt van az év madara: a zöld küllő.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 1979-ben indította el az „Év madara” akciót, melynek célja természetvédelmi problémákkal érintett fajok, madárcsoportok társadalmi szintű bemutatása. Tavaly nyáron három faj: a kékbegy, a vörös gém és zöld küllő közül lehetett kiválasztani, hogy melyik legyen 2022-ben az év madara Magyarországon. Az internetes szavazáson a legtöbb voksot a zöld küllő kapta, így idén ez a faj az év madara – írja az MME közleménye.

Zöld küllő (Picus viridis) a Pest megyei Pomáz környékén 2021. november 24-én – Fotó: Kovács Attila / MTI
Zöld küllő (Picus viridis) a Pest megyei Pomáz környékén 2021. november 24-én – Fotó: Kovács Attila / MTI

A zöld küllő egy szajkó termetű, 30–36 cm-es madár, szárnyfesztávja a fél métert is elérheti. A faj fő elterjedési területe Európa lomboserdő-övezete, élőhelyigénye miatt kimondottan jól érzi magát a városokban is. A harkályok klasszikus rovarlárva-tápláléka mellett a zöld küllő esetében a legjelentősebb a hangyafogyasztás (kifejlett rovarok, lárvák és bábok is), amiket a talajon, illetve a testhosszt meghaladó mértékben kiölthető nyelvével mélyen a járatokba hatolva szedeget össze. A maga ácsolta odúban költ, évente egy, általában 5-7 tojásból álló fészekaljat nevel. Állandó madarunk, a párok alapvetően egész évben, a nyugalmi időszakban is a költőterületükön vagy ennek közelében maradnak, a fiatalok többnyire nagyobb távolságokra kóborolnak. Védett madár, természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

A zöld küllő országos állománya 15-17 ezer párra tehető, az állomány mérete stabil, enyhén emelkedő tendenciát mutat. Az idősebb fákhoz kötődő életmódja és szaporodása miatt a fakivágás, a mezővédő erdősávok felszámolása veszélyezteti. Közös élőhelyükön a jelenléte kiemelten fontos a fokozottan védett, odúköltő, de saját odút készíteni nem tudó szalakóta, továbbá az olyan hasonló életmódú fajok megmaradása szempontjából, mint a füleskuvik és a búbosbanka.

Tavaly egyébként a cigánycsuk volt az év madara Magyarországon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!