Kijöttek a mobiltelefoncsere-támogatási program részletei

2021. november 30. – 19:40

Másolás

Vágólapra másolva

Megjelentek a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által októberben bejelentett, célzott, nagyszabású mobilkészülékcsere-támogatási program részletei.

A támogatási programot kezdeményező NMHH a netrefel.hu oldalon is elérhetővé tette a lakosságnak szóló Pályázati Kiírás és Útmutatót, amely pontos leírást ad arról, hogy kik, milyen feltételek mellett és milyen összegben jogosultak a támogatásra, áll a médiahatóság közleményében.

Az oldalon ismertetik a mobilkészülékcsere-támogatás igénybevételéhez szükséges dokumentumokat (ilyenek például a személyazonosságot és lakcímet igazoló okmányok). A leírásból kiderül, hogy a Támogatási Program lehetőséget biztosít az idős, mozgásában korlátozott személyek vagy a kiskorúak számára, hogy képviselő útján vegyék igénybe a támogatást, és cseréljék le a készülékeket.

Fontos tudnivaló, hogy az új készülék megvásárlása után a régi, korszerűtlen mobiltelefont a vásárlás helyén le kell adni, miután a tulajdonos letörölte a készüléken lévő, a használat során keletkezett személyes adatokat. A leadott készülékek szakszerű megsemmisítéséről a kereskedők gondoskodnak, így a korszerűtlen eszközök véglegesen kikerülnek a forgalomból.

Az NFFKÜ a lakosságnak szóló útmutató mellett a kereskedőknek szánt útmutatót is megjelentette, ami tartalmazza a forgalmazók számára a készülékcsere-programban való részvétel feltételeit a regisztrálási lehetőség megnyitása előtt. A támogatási programmal kapcsolatos további részleteket a hatóság folyamatosan teszi közzé a netrefel.hu oldalon.

Mint arról beszámoltunk, húszezer forintos „modernizációs támogatást” kaphatnak azok, akik lecserélnék régi, internetezésre nem alkalmas mobiltelefonjukat, közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). A program jövő év elején indul, az oka pedig az, hogy legkésőbb 2023 első félévéig kivezetik Magyarországon a 3G-technológiát.

A bruttó húszezer forintot azok a vásárlók igényelhetnék, akik 4G- vagy 5G-kompatibilis mobilra cserélik le régi, legfeljebb 3G-s telefonjukat. A program az elavult háztartási gépek cseréjének támogatásához hasonlóan fog működni, és addig tart, ameddig ki nem merül a keret. Az nem derül ki a közleményből, hogy mennyi pénzt szán erre a kormány, ám az NMHH később arról adott tájékoztatást, hogy a program támogatási kerete ötmilliárd forint.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!