Titkos orosz rakétateszt sodorhatta rövid időre veszélybe a Nemzetközi Űrállomás legénységét

2021. november 15. – 19:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn rövid időre a rendelkezésre álló szállító űrhajókban kellett fedezékbe vonulnia a Nemzetközi Űrállomás (ISS) hétfős legénységének, miután egy kisebb törmelékmező váratlanul túlzottan megközelítette az ISS-t. A váratlanul felbukkanó űrszemét eredete az amerikaiak szerint meglehetősen érdekes – feltételezésük szerint egy titkos orosz fegyverkísérletből származhat.

A riasztás ideje alatt a NASA három asztronautája, Raja Chari, Tom Marshburn és Kayla Barron az Európai Űrügynökséghez tartozó Matthias Maruerrel a SpaceX Crew Dragonba sietett át, felkészülve az evakuálásra, miközben Anton Skaplerov és Pjotr Dubrov kozmunauták Mark Vande Hei asztronautával a Szojuz-kapszulában készültek fel ugyanerre – írja az orosz TASZSZ hírügynökség.

Visszatérve a törmelékre, a legvalószínűbb feltételezés jelenleg az, hogy a Kozmosz–1408-as, mára már használaton kívüli orosz műhold maradványairól van szó. A kérdés csak az, hogy a műhold valami hiba folytán darabjaira szakadt a Föld körül keringve, vagy, ahogy az amerikaiak sejtik, egy orosz műhold elleni fegyver kísérlete miatt szakadt apró darabokra. Ezt a gyanút a Reuters cikke szerint amerikai katonai források is megerősítették nem hivatalos formában.

Nem ez az első hasonló incidens az ISS fedélzetén a napokban: november 10-én egy kínai műhold maradványai kerültek túlzottan közel az űrállomáshoz. Az a törmelék egy műhold elleni fegyver 2007-es tesztjéből maradt hátra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!