Pár jakuzzitulajdonos miatt bukott el a két saját, illegális erőművel pörgetett bitcoinbánya

2021. október 9. – 07:04

Pár jakuzzitulajdonos miatt bukott el a két saját, illegális erőművel pörgetett bitcoinbánya
Egy bitcoinbánya (képünk illusztráció) – Fotó: Eugene Odinokov / Sputnik / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Miközben Kína betiltotta a kritpovaluták bányászatát, a különböző, nagy haszonnal kecsegtető ilyen-olyan virtuális pénz továbbra is jelentős érdeklődésre tart számot a világ többi részében, ez pedig szürreális sztorikhoz vezet. Ott volt például az az ukrajnai eset, aminél először azt hitték, hogy 3800 darab PS4-gyel bányásznak kriptovalutát, de végül kiderült, hogy csak FIFA-ra állított botokat futtattak az áramlopók. Vagy épp az a nagy-britanniai rajtaütés, aminél a sok ki-be járkáló ember és a megnövekedett hőhatás miatt azt hitték a rendőrök, hogy egy kannabiszültetvényre csapnak le, de kiderült, hogy egy bitcoinbányára bukkantak.

Jól illik ebbe a sorba egy nem túl régi kanadai eset, amiben

a bitcoinbányászok két saját, teljesen illegális erőművön keresztül lopták az áramot a bitcoinbányájukhoz,

nagyjából 5,6 millió dolláros, mintegy 1,7 milliárd forintos kárt okozva. A dolog ráadásul elég sokáig ment felderítetlenül, az egyik erőművet ugyanis 426 napig működtették – a hatalmas projekt végül pár környékbeli jakuzzitulajdonoson hasalt el.

A történet főszereplője az amerikai Link Global kriptovaluta-bányászattal foglalkozó cég, amely azt találta ki, hogy pár használaton kívüli kanadai földgázkúttal támogatja meg a meglehetősen energiaigényes folyamatot, ezekre kötötték a saját erőműveiket, hogy azzal szolgáltassák az áramot. Igen ám, csakhogy a földgázkutak megcsapolása és a illegális magánerőművek üzemeltetése kicsit nagyobb művelet, mint mondjuk az iroda sarkában vagy egy pincében futtatni a kriptobányát, úgyhogy fel is tűnt a megnövekedett hanghatás a környékbelieknek.

A környékbeliek persze nem akárkik voltak – a helyszín ugyanis Kanada ötödik legnagyobb településének, Edmontonnak ez egyik puccosabb elővárosi része, ahol a lakók rendesen a zsebükbe nyúltak, hogy telket vagy házat szerezhessenek ott. Az extra költségek miatt pedig nehezen viselték, hogy a teraszukon jakuzzizva fura, folyamatosan búgó hang zavarja a nyugalmukat – egyes elmondások szerint a hang pont olyan volt, mintha egy felszállásra készülő repülőgép hajtóművei pörögnének fel a közelben, csak épp mindezt megállás nélkül hallották.

Gyorsan kiderült, hogy egy olyan közeli erőműből jön a hang, aminek üzembe állásáról nemcsak a lakókat, de a helyi áramszolgáltatót, sőt, még a földgázkút tulajdonosát is elfelejtették értesíteni. Jött is az ellenőrzés, amit meglepetés követett: a Link Global két erőműve egy jelentős méretű bitcoinbányát támogatott.

A cég összesen négy, egyenként 1,25 megawattos generátort állított hadrendbe – ezek egyenként 209 köbméter gázt használtak fel minden órában. A kriptovaluta bányászata persze elég energiaigényes, Kínában például a bitcoinbányászat betiltása után közvetlenül 8 gigawattal csökkent a helyi hálózat energiaigénye, szóval nem csoda, ha valaki saját erőmű után néz, ha már kriptóban utazik. Miután az eset kiderült, a Link Global elnök-vezérigazgatója, Stephen Jenkins igyekezett úgy beállítani ezt az egészet, mint valami félreértés.

Hasonló, használaton kívüli földgázkútból egyébként vagy 200 ezer van csak Alberta tartományban, szóval van miből válogatni.. A helyi közműhálózati bizottság viszont nem annyira tudott a titkos ügyletről, úgyhogy perre viszik az ügyet, amit novemberben tárgyalnak majd.

via CBC | Gizmodo

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!