Nem is kriptovalutát bányászhattak 3800 PS4-gyel, hanem FIFA-t játszattak botokkal az ukrán áramlopók

2021. július 18. – 19:07

Nem is kriptovalutát bányászhattak 3800 PS4-gyel, hanem FIFA-t játszattak botokkal az ukrán áramlopók
Baloldalt látható, hogy kiállnak a lemezek a konzolokból – Fotó: Ukrán Biztonsági Szolgálat

Másolás

Vágólapra másolva

Nemrég írtunk arról, hogy az ukrán biztonsági erők egy egész nagy kriptobányára csaptak le, mert az üzemeltetők lopták az áramot. A bányában több mint 4000 számítástechnikai eszközt találtak, köztük 3800 PlayStation 4-et (a hatóságok nem osztották meg, hogy melyik verziót).

Ez azért volt szokatlan hír, mert a kriptobányászok ritkán használják ezt a konzolt, inkább erre a célra kialakított számítógépekkel bányásznak. Több képen is látni lehetett, hogy a polcokon sorakozó PS4-ek közül többől is lemezek állnak ki.

Ez a Delo nevű ukrán lapnak is feltűnt, és egy, a biztonsági erőknél dolgozó, névtelenséget kérő forrásuk szerint a konzolokkal elvileg nem is bitcoint bányásztak, hanem botokkal FIFA Ultimate Team-et játszattak. Az egész üzleti arra épült, hogy a botok gürcöltek a FIFA-ban, hogy minél többet szerezzenek a játékban használt fizetőeszközből, majd eladták a fiókokat.

Az ukrán hatóságok ezt nem erősítették meg, mert még tart a nyomozás.

A játék Ultimate Team módjában mindenki összeállíthatja az álomcsapatát a kedvenc játékosaiból, de ehhez meg kell őket szereznie, mint a kártyagyűjtögetéskor. Erre három módszer van, ebből kettő legális. Az első, hogy valaki valódi pénzért lootboxokat vesz, amiben van néhány százalék esélye, hogy megtalálja az áhított játékost. A focisták minél értékesebbek a játékban, annál ritkábbak. Ez egy drága és meglehetősen lélekölő megoldás, nagyon hasonlít a szerencsejátékhoz (ami miatt a játék mögött álló EA-t rengetegen kritizálják).

A másik megoldás, hogy valaki játszik a játékkal, amiért a FIFA a fizetőeszközzel jutalmazza. Azonban nem sokkal, így ez sokáig tarthat. A harmadik opció, amit az EA nem nagyon szeret, hogy az emberek netes feketepiacon vesznek a fizetőeszközből.

A konzolok a Delo szerint a második lehetőségen dolgoztak. Miután egy felhasználó, amin a bot dolgozott megtelt a játék fizetőeszközével, az üzemeltetők valódi pénzért eladták.

Emellett persze nincs kizárva, hogy kriptopénzeket is bányásztak, erre utalhat az 500 videókártya és 50 processzor, amit a biztonsági erők a helyszínen találtak. Az üzemeltetők azért buktak le, mert illegálisan rácsatlakoztak a környék áramellátására, ami megemelte egy közeli cég villanyszámláját. Ezért indult nyomozás az ügyben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!