Egy tízhektáros félsziget nőtt La Palmához a kihűlt lávából

2021. szeptember 30. – 16:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Kanári-szigetekhez tartozó La Palma sziget területe mintegy 10 hektárral növekedett a tíz napja működő Cumbre Vieja vulkánból kiömlő láva miatt, írta az MTI.

A sziget déli részén fekvő hegyvonulat tűzhányója szeptember 19-én 50 év után először lépett működésbe. Kedd éjjel az izzó lávafolyam már elérte az Atlanti-óceánt, és a vízbe ömlött egy meredek sziklafalról.

Amint kölcsönhatásba lépett a nagyjából 20 fokos óceánnal, a közel ezerfokos láva megkövesedett, és egy 500 méter széles kis félszigetet formált – látható a spanyol nemzeti kutatóintézet (CSIC) által a Twitteren bemutatott felvételen.

A láva és a sós tengervíz találkozásakor felszabaduló mérgező gázokat az erős északkeleti szél gyorsan a tenger felé sodorta, így a térség lakóira nem jelentenek veszélyt. Ugyanakkor a négy közeli kerületre, annak mintegy 300 lakosára kiterjesztett kijárási tilalom elővigyázatosságból érvényben marad.

Vulkanológusok szerint az, hogy a láva elérte az óceánt, némiképp enyhítette a szigeten kialakult helyzetet, csökkentette ugyanis annak kockázatát, hogy a forró láva a szigeten terjed szét.

A vulkánkitörés miatt eddig körülbelül 800 épület semmisült vagy sérült meg. Több légitársaság közben újraindította La Palmára tartó és onnan induló járatait.

A vulkán kitöréséről és a láváról ebben a cikkünkben írt bővebben tudományos szakértőnk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!