Extrém hőmérséklet és árvizek várhatnak Magyarországra az ENSZ jelentése szerint a klímaváltozás miatt

2021. szeptember 29. – 10:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

2021 nyara a szélsőségek éve volt környezeti szempontból az egész világon. Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete, az IPCC augusztusban publikálta jelentését, mely szerint ez még csak a kezdet a jövő felé – az ember okozta felmelegedés hatására a jelentés szerint nagyban szól majd a jövő villámárvizekről, aszályokról, erdőtüzekről, írja a Másfélfok.

Idén nyáron hőhullámok, erdőtüzek, heves esőzések, árvizek, tornádók pusztítottak Európában, Magyarországon kiemelt meleg nyarunk volt, négy hőhullámmal. Szinte minden hétre jutott a nyári hónapokban egy-egy szélsőséges időjárási körülmény okozta katasztrófa, például a görög erdőtűz vagy a németországi gigaáradás, közben pedig sorra dőltek a melegrekordok. Az OMSZ előzetes elemzése szerint Magyarországon az idei volt az ötödik legmelegebb nyár.

Az IPCC jelentése szerint a jövőben folytatódni fog a melegedő tendencia, érinti ez azt a régiót is, amelyikbe országunk tartozik. Magyarországra meleg vár, a szélsőségesen magas hőmérsékletek a mezőgazdaságra és az egészségügyre is kihat majd, invazív allergén fajok megjelenését, betegségek terjedését idézhetik elő.

Kihat a felmelegedés a környezetre is jócskán, Közép-Európa gleccsereinek a becslések szerint akár 63–93%-a is eltűnhet az évszázad végére a 2015-ös adatokhoz képest. A melegedéssel párhuzamosan a nagy csapadékú napok gyakoribbak lesznek Közép-Európában, az extrém csapadéktevékenységek száma valószínűleg emelkedni fog.

Nyugat- és Közép-Európa, valamint a mediterrán térség városi területein 20%-os növekedést figyeltek meg a villámárvizeket illetően, de nő az árvizek tendenciája is. Valószínűleg Európa lesz az egyik olyan régió, ahol az árvízkockázat a legnagyobb mértékben megnövekedhet. Továbbra is probléma marad viszont az aszály, ezek száma is növekedni fog, ami a mezőgazdaságra nézve kritikus problémát jelent.

Az éghajlatváltozás miatt Nyugat-, Kelet- és Közép-Európa térségében 2080-ra a jelenleg 100 évente előforduló tűzesemények átlagosan 5–50 évente fordulhatnak majd elő. Növekedni fog majd az erős szelek száma és amplitúdója is. Az IPCC jelentése kitér arra is, hogy ezek a forgatókönyvek még azonban nem biztosak: gyors, rendszerszintű, határozott intézkedésekkel van esély elkerülni a legrosszabb forgatókönyveket is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!