A Facebook szerint az Instagram nem is káros a fiatalok számára, sőt, épp ellenkezőleg

2021. szeptember 27. – 17:11

Másolás

Vágólapra másolva

A Facebook kutatási vezetője tagadja, hogy az Instagram rossz hatással lenn a fiatal lányok mentális egészségére, sőt, szerinte a közösségi oldal a legtöbb felhasználó számára kifejezetten hasznos – írja a Sky News. Ahogy mi is megírtuk, a Wall Street Journal kiszivárogtatott belsős dokumentumok alapján több cikket is írt arról, hogy a Facebook saját felmérései alapján pontosan tudja, hogy gyakran jogosak a különböző kritikák, amik a techóriást érik.

Az egyik ilyen hír az volt, hogy tisztában vannak, vele, hogy az Instagram káros hatással van a kamasz lányokra, mégsem próbálnak javítani a helyzeten.

„Ez egyszerűen nem pontos, hogy a kutatás azt bizonyítaná, hogy az Instagram toxikus lenne a kamasz lányok számára. A kutatás valójában pont azt mutatta be, hogy sok kamasz, akiket kérdeztünk, úgy érzi, hogy az Instagram segített azoknak a nehéz pillanatoknak az átvészelésében, amikkel minden fiatal találkozik”

– mondta Pratiti Raychoudhury, a vállalat kutatási vezetője, aki szerint az eredmények alapján valójában 12 nagy problémából 11-nél azt a választ kapták, hogy az Instagram hasznosnak bizonyult.

A saját kutatásuk szerint a legtöbb fiatal azt mondta, hogy az alkalmazás segített a magány, a szomorúság vagy az étkezési zavarok legyőzésében, de az adatok alapján a többség testképzavarán vagy nem változtatott, vagy javított az Instagram.

Azt is kihangsúlyozták, hogy csak 40 kamaszt kérdeztek meg a kutatás során, és a kiszivárgott dia egy olyan közönségnek készült, akik tisztában voltak a kutatás korlátaival.

Az hír miatt sokan felháborodtak, több szülőket tömörítő érdekképviseleti szervezet is hangosan kritizálta a Facebookot.

Éppen ezért döntöttek úgy, hogy egyelőre szüneteltetik a 13 év alattiaknak készülő Instagram Kids fejlesztését.

Továbbra is úgy gondolják, hogy szükség van az alkalmazásra, tehát nem állítják le teljesen a fejlesztést.

Az alkalmazással arra akartak reagálni, hogy a gyerekek egyre fiatalabb korban kapnak okostelefont, és idősebbnek hazudják magukat, hogy a korhatáros oldalakra regisztráljanak (mint például a Facebook vagy az Instagram). Az Instagram Kids segítségével a gyerekek egy olyan alkalmazást kaptak volna, amit a szüleik le tudnak korlátozni.

„Habár továbbra is kitartunk amellett, hogy szükség van erre az alkalmazásra, úgy döntöttünk, hogy szüneteltetjük. Így lesz egy kis időnk hogy tárgyaljunk szülőkkel, szakértőkkel és törvényhozókkal, hogy meghallgassuk az aggályaikat és bemutassuk, hogy milyen hasznos és fontos ez a projekt az online élő fiatal kamaszok számára”

– írták közleményükben.

Az elképzelés szerint az alkalmazás 10-12 éveseknek készül, szülői engedély kell a regisztrációhoz, a fiataloknak megfelelő tartalom lesz rajta és nem lesznek reklámok. A szülők felügyelnék, hogy mit lát a gyerekük, ahogy azt is, hogy kitől kaphat üzenetet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!