Lasker-díjat kapott Karikó Katalin

2021. szeptember 24. – 20:50

Másolás

Vágólapra másolva

Karikó Katalin és Drew Weissman kapta az idei klinikai fejlesztésekért odaítélt Lasker-díjat, írja az MTI az Albert és Mary Lasker Alapítvány bejelentése alapján.

Mint az az alapítvány oldalán olvasható, Karikó Katalinnak, a német BioNTech alelnökének és Drew Weissmannak, a Pennsylvaniai Egyetem professzorának a módosított mRNS-technológián alapuló terápiás eljárás felfedezéséért ítélték oda az elismerést, amely lehetővé tette igen hatékony Covid-19 vakcinák gyors kifejlesztését. Amellett, hogy a technológia eszközt biztosít a pusztító járvány elfojtására, az innováció előrelépést jelent a különböző betegségek kezelése és megelőzése felé – írták.

Karikó Katalin – Fotó: Bődey János / Telex
Karikó Katalin – Fotó: Bődey János / Telex

A Lasker-díjat 1942-ben alapította Albert Lasker és felesége, Mary Woodard Lasker. Az elismerést első ízben 1946-ban ítélték oda. Idén három kategóriában ítélték oda, a klinikai fejlesztések mellett orvosi alapkutatásokért, valamint speciális orvostudományi eredményekért. A díj alapítása óta 95 Lasker-díjas kapta meg a Nobel-díjat is.

Karikó Katalin számos díjat kapott tudományos munkájáért, legutóbb például az egyik legrangosabb német tudományos díjat nyerték meg munkatársaival. A világhírű kutatóval – aki több elismert tudós szerint is rászolgált a Nobel-díjra – itt olvashatja korábbi interjúnkat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!