A 2002-es német áradás volt az elmúlt 50 év legsúlyosabb természeti katasztrófája

2021. július 23. – 12:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A WMO (Meteorológiai Világszervezet) elemzése alapján a 2002-es németországi áradás volt az anyagi károkat tekintve Európa eddigi legsúlyosabb természeti katasztrófája az elmúlt 50 év alatt, írja az MTI.

A folyók, különösen az Elba áradása mintegy 14 milliárd eurónyi (5 ezer milliárd forintnyi) kárt okozott.

Az elemzésnél 1970 és 2019 közötti adatokat vizsgáltak. Ezek alapján az elmúlt 50 évben az aszályok és a viharok okozták a legtöbb ember halálát világszerte, az aszályok miatt közel 650 ezer, a viharok miatt 580 ezer ember vesztette életét. Ezt követik az áradások és a szélsőséges hőmérsékletek, ezek miatt 60 ezerrel nőtt a halottak száma.

Az anyagi károkat tekintve világszerte a viharok a legsúlyosabb következményekkel járó természeti katasztrófák, ezek mintegy 440 milliárd eurós kárt okoztak. Az áradások 100 milliárd eurós kárral jártak.

Mint arra a WMO kitért, ezt a helyzetet csak tovább súlyosbítja a klímaváltozás. Példaként említették erre a legutóbb Észak-Amerikában tapasztalt szélsőségesen magas hőmérsékleteket, valamint a Németországban és a környező országokban pusztító áradásokat.

Mint arról az idei németországi áradás kapcsán írtunk, a szélsőséges időjárási jelenségek egyre gyakoribbak, így az elmúlt száz év legnagyobb németországi áradását többen is az ember okozta klímaváltozás következményének tekintik. A hatóságok azt állítják, hogy alapvetően fel voltak készülve árvizekre, de senki nem gondolta, hogy egy nap esik majd le annyi eső, mint máskor egy hónapban szokott. Annak ellenére, hogy egy európai árvíz-előrejelzési rendszer már napokkal a természeti katasztrófa előtt értesítette az illetékeseket, hogy mekkora baj lesz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!