Meghekkelték a felcsúti önkormányzat honlapját, fura angol szövegekkel van tele

2021. július 16. – 11:21

Meghekkelték a felcsúti önkormányzat honlapját, fura angol szövegekkel van tele
Kéretlen tartalom az önkormányzati honlapon – Forrás: Felcsutihivatal.hu

Másolás

Vágólapra másolva

Ismeretlen támadók feltörték a hét környékbeli települést összefogó Felcsúti Közös Önkormányzati Hivatal honlapját – vette észre a Kiberblog.

A hekkerek gyakorlatilag létrehoztak egy saját aloldalt a honlapon belül, ahová angol nyelvű szövegeket töltögettek fel. A Google-ben erre az aloldalra rákeresve, a találati listában látható, milyen, nem feltétlenül profilba vágó tartalmakkal töltötték fel az önkormányzati oldalt:

A támadás feltehetően egy úgynevezett black SEO akció. Ebből a SEO a Search Engine Optimization, azaz keresőoptimalizálás, magyarul az a teljesen legitim marketinges gyakorlat, hogy egy oldal tartalmát úgy alakítják, hogy a Google és más keresők könnyen rátaláljanak, és gyakran tűnjön fel előkelő helyen a keresési találatok között.

A black pedig arra utal, hogy lehet ezt kevésbé legitim módon is művelni, méghozzá úgy, hogy tetszőleges oldalak feltörése után a reklámozni szándékozott termékről vagy szolgáltatásról szóló szöveget, linkeket helyeznek el az oldalon, természetesen az üzemeltető engedélye és tudta nélkül. Így a Google-ben keresgélők nagyobb eséllyel botlanak bele a felpörgetni kívánt tartalomba.

Nem ritka, hogy magyar oldalak is a a felcsúti sorsára jutnak. A Kiberblog tetszőlegesen kiválasztott egy most odahekkelt tartalmat, és arra rákeresve kiderült, hogy azt korábban a Regionális Fejlesztési Holding honlapjára is becsempészték. Ennek a nyomát már csak a Google őrzi:

Januárban hasonló történt a Nemzeti Színházzal is, a honlapjuk angol nyelvű változata funkcionált egy ideig egy távol-keleti randioldal hirdetőfelületeként.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!