Nem egy napja, hanem már majdnem egy éve csináltak távol-keleti randioldalt hekkerek a Nemzeti Színház weboldalából

2021. január 20. – 08:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Valaki feltörte a Nemzeti Színház oldalát, és telerakta randizásról, szexről és koreai drámákról szóló angol nyelvű cikkekkel. Egy Google-keresés alapján közel tízezer hasonló cikk került fel az oldalra. Van link, amelyik közvetlenül egy – egyértelműen felnőtteknek szóló – társkeresőre mutat.

A színház a kérdéseinkre közleménnyel válaszolt.

Tegnap este külső támadás érte a Nemzeti Színház honlapját, amelynek angol verzióján idegen szerzőtől származó cikkek jelentek meg. A Nemzeti Színház IT csapata foglalkozik a probléma megoldásával, addig az angol nyelvű honlap nem érhető el. A Nemzeti Színház vizsgálja az esetet, és szükség esetén megteszi a megfelelő jogi lépéseket.

Valójában ezek a nagyjából angol nyelvű cikkek nem tegnap jelentek meg az oldalon. A Google találati listája szerint van, amelyik december 30-án, de olyan is, ami október 31-én, sőt, tavaly februárban került fel. A lábléchez is hozzáfértek, egy májusi cikket például úgy alakítottak át, hogy a színház mellett hindu és szikh villámrandi oldalt is hirdessen.

Egy cikk Google által mentett változata – Kép: Nemzetiszinhaz.hu
Egy cikk Google által mentett változata – Kép: Nemzetiszinhaz.hu
Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom