Natív androidos appokkal és fejlesztőbarát alkalmazásbolttal támad a Windows 11

Legfontosabb

2021. június 24. – 21:56

frissítve

Natív androidos appokkal és fejlesztőbarát alkalmazásbolttal támad a Windows 11
Forrás: Microsoft

Másolás

Vágólapra másolva

Bő egy hónap híján hat éve jelent meg a Windows 10, a Microsoft legutóbbi operációs rendszere, és sokáig úgy tűnt, hogy ennél a szép kerek számnál meg is állnak majd. Az utóbbi időszakban viszont egyre erőteljesebben utalgattak arra, hogy készen állnak egy új Windows kiadására. Múlt héten aztán ki is bújt a szög a zsákból, előbb néhány kép került elő az új operációs rendszerről, aztán egy működő verzió is kiszivárgott, így első kézből meg lehetett tapasztalni, hogy milyen is lesz ez. Az már ebből is jól látszott, hogy a kezelőfelületen elég markáns változtatásokat hajtottak végre – hogy mást ne mondjunk, a Start menü például középre lett zárva –, de

összességében úgy tűnt, hogy egy teljesen új felhasználói élmény helyett, inkább a nemrég elkaszált Windows 10X-et is erősen beépítő áramvonalasításról lesz szó.

Több funkció egyáltalán nem is változott meg, de az egyértelmű volt, hogy a kiszivárgott változat félkész, így arra, hogy pontosan hogy fog kinézni az új Windows, a Microsoft június 24-i online bemutatójáig kellett várni. Ebbe pedig tényleg érdemes is volt bekapcsolódni, mert amellett, hogy hivatalossá vált a Windows 11 név, jó pár érdekességet lelepleztek a megújuló Microsoft Store-tól a videójátékos újdonságokon át egészen az operációs rendszerbe integrált androidos alkalmazásokig.

Biztonságos, gyors, meg amit akartok

Ahogy azt a bejelentés előtt Frank Shaw, a Microsoft kommunikációs vezetője is kiemelte, a Windows 11 egy olyan időszakban érkezik, amikor a számítógépek talán minden eddiginél fontosabb szerepet töltenek be az emberek életében. A pécéket rengeteg mindenre használjuk a sorozatok pörgetésétől a videójátékozáson át a munkáig, a Windows következő verziójának célja pedig az volt, hogy közelebb hozzák az embereket azokhoz a dolgokhoz, amiket szeretnek, és leegyszerűsítsék a különféle folyamatokat.

Magát a konferenciát aztán Panos Panay, a Windows fejlesztéséért felelős részleg vezetője nyitotta meg, aki nagyjából ugyanezekről a dolgokról beszélt, illetve hüledezett egy sort azon, hogy az operációs rendszer már 35 éve velünk van, és elmondta, hogy a Windows olyan, mint a gyerekkori háza – sokat változott, de a mai napig otthon érzi magát benne. A szentimentális párhuzamba aztán belerondított, hogy a médiának szánt fő közvetítés iszonyatosan elkezdett akadozni, így én némi kihagyás után a Twitteren tudtam visszacsatlakozni a buliba, ahol már éppen arról volt szó, hogy ha az ember kihúz egy monitort a gépéből, a Windows 11 automatikusan képes lesz újrakalibrálni az ablakokat, ami most nem igazán megy neki.

A kettő között volt szó még arról, hogy a frissítések kisebbek lesznek, és gyorsabban is le lehet majd tölteni őket, hogy a böngészők is fürgébbek lesznek, és hogy ez lesz az eddigi legbiztonságosabb Windows.

Az operációs rendszer demója során mozgás közben is láthattuk az új, a Chrome OS-hez hasonlóan középre zárt Start menüt, illetve a mellé tűzött ikonokat – ezeket szerencsére vissza lehet majd száműzni a bal oldalra –, illetve a multitaskingot elősegítő új funkciót, az ún. Snap Layoutot, ami lényegében nem más, mint a jelenleg is létező képernyőfelosztási megoldás jelentősen felturbózott változata. A megnyitott ablakokat egy rakás előre beállított módon lehet majd szétszórni a képernyőn pár kattintással, a különféle felosztásokat pedig el is lehet tárolni a tálcán. Majdnem ilyet amúgy a Windows 10-ben is lehet csinálni a nyílt forráskódú, de amúgy teljesen hivatalos, tavaly felélesztett Microsoft PowerToysszal, de a Snap Layout egy fokkal még annál is felhasználóbarátabbnak tűnik.

Az új Windowsban az érintőképernyős júzerekre is gondoltak, mint elhangzott, tablet módban ugyanolyan lesz az élmény, ez pedig hihetőnek is tűnt, a billentyűzetről lekapva a rendszer ránézésre tényleg elég gördülékenyen működött egy csomó apró, de mégis fontos változtatásnak köszönhetően.

Az is kiderült, hogy a Start menü mellett ott lesz majd a Microsoft Teams is, ami olyan szinten integrálva lett a Windows 11-be, hogy egy kattintással rögtön feljönnek a kontaktjaink, akikkel aztán rögtön csetelhetünk vagy videózhatunk is. Ugyancsak itt kaptak helyet a kiszivárgott verzióban is látott widgetek is – ez amúgy nem más, mint egy oldalról becsusszanó, mesterséges intelligencia által személyre szabott (és a felhasználó által még tovább személyre szabható) hírfolyam.

Állítólag a videójátékozás is jobb lesz majd a Windows 11-en, egyrészt, mert ahogy az múlt héten kiderült, a rendszerbe integrálva lesz majd az Xbox Game Passnek is otthont adó Xbox alkalmazás, illetve a Microsoft felhőalapú játékos megoldása, az xCloud, másrészt pedig mert két fontos funkció is érkezik még a Microsoft új generációs konzoljaiból. Az egyik ilyen az Auto HDR (ami amúgy március óta kísérleti jelleggel a Windows 10-ben is elérhető), a másik pedig a töltési időket lerövidítő DirectStorage (amelynek érkezését tavaly szeptemberben jelentették be).

Szuperjófej alkalmazásbolt, natív androidos appok

Az igazi érdekességek viszont csak ezután érkeztek, első körben az alapjaiban újragondolt Microsoft Store képében. Ez ránézésre talán egy fél fokkal tűnt jobban kezelhetőnek, vagy érdekesebbnek, mint a mostani változata, hiába beszéltek róla úgy, mint a messiásról, de nem is ez volt az, ami miatt igazán figyelemre méltó volt a konferencia ezen része. A Microsoft a tervek szerint nem köti meg a fejlesztők kezét, akármilyen típusú alkalmazást befogad majd a boltba, ami önmagában is érdekes lett volna, az igazán nagy durranás azonban az volt, hogy

a fejlesztők a saját pénzügyi megoldásaikkal lehetnek jelen az alkalmazásboltban, a Microsoft pedig egy centet sem vesz el a befolyó bevételből.

Ez elsőre elég nagy fegyverténynek tűnik akkor, amikor a Google és az Apple is komoly pénzeket szed be nagyjából ugyanebben a konstrukcióban. Utóbbit ráadásul elég sokszor kritizálják is emiatt, az Epic Games is emiatt kezdett el háborúzni az Apple-lel, a Spotify pedig az EU-nál panaszolta be a céget. Méghozzá nem is eredménytelenül, az Európai Bizottság ugyanis nemrég arra jutott, hogy nem tartja fairnek az Apple 30 százalékos sápját, mert ezt a cégek általában a felhasználókra hárítják át. Az Apple amúgy az utóbbi időszakban hajlott arra, hogy könnyítsen ezeken a terheken, de a Microsoft által most bejelentett 0 százaléktól azért még elég messze vannak.

Így fog kinézni az új Microsoft Store, benne az androidos appokkal – Forrás: Microsoft
Így fog kinézni az új Microsoft Store, benne az androidos appokkal – Forrás: Microsoft

A másik nagy bejelentés egyértelműen az integrált androidos alkalmazások érkezése volt, ami azt jelenti, hogy mostantól natívan lehet majd tiktokozni meg instagramozni a számítógépünkön is. Az androidos appokat ugyancsak a Microsoft Store-ból lehet majd letölteni, egészen pontosan azért, mert az Amazon Appstore is elérhető lesz itt. Az androidos alkalmazásokat elméletileg ugyanúgy kezeli majd a rendszer, mint bármelyik windowsost, és bár azt egyelőre nem tudni, hogy mennyire lesz ez jól integrálva, veszteni biztosan nem fog ezzel a Microsoft. Arról, hogy pontosan hogy működik majd ez az egész, a következő hónapokban fognak bővebben beszélni.

Az továbbra sem derült ki, hogy pontosan mikor érkezik majd a Windows 11, de a Microsoft ígérete szerint az idei ünnepi időszakban lehet rá számítani, vagyis nagyjából késő ősz és karácsony között jelenhet majd meg. Ha valaki arra kíváncsi, hogy az ő gépére fel lehet-e majd tenni az új operációs rendszert, az az innen letölthető PC Health Check alkalmazás segítségével ezt is megnézheti. Ez egyébként valószínűleg önnek is azt fogja mondani, hogy a gépe nem alkalmas a Windows 11 futtatására, ami úgy tűnik, hogy nem is egy hiba – a titok nyitja a twitterezők szerint a Trusted Platform Module, vagyis a TPM, annak is a 2.0-s verziója.

Ez egy biztonsági chip, ami 2016 óta kötelező az újonnan piacra dobott, Windows 10-zel ellátott eszközöknél – ami elsősorban a vállalati számítógépeket jelenti –, a Windows 11-et viszont konkrétan fel sem lehet telepíteni enélkül, hiába felel meg a felhasználó számítógépe a rendszerkövetelményeknek. A probléma persze nem áthidalhatatlan, a fentebb említett twitteres threadben a TPM bekapcsolását javasolják a BIOS-ban, ami a processzorunkat használja egy dedikált chip helyett – Intelnél ez Platform Trust Technology (PTT), AMD-nél pedig egyszerűen firmware-based TPM (fTPM) néven fut.

Ha például Ryzen processzorunk van, ez rögtön meg is oldja a problémát, de ha ez nem játszik, akkor marad a dedikált chip – már ha az alaplapunkra rá lehet dugni, mert a régebbi alaplapoknál nem feltétlenül alapvetés az ilyen foglalat. Egy átlagfelhasználónak ráadásul ez mind teljesen értelmezhetetlen, szóval ha marad ez a követelmény, azzal a Microsoft egyértelműen új számítógépek vagy laptopok vásárlására kényszeríthet egy rakás embert. Pont emiatt viszont az sincs kizárva, hogy a jövőben hajlandóak lesznek-e változtatni ezen, ha már tisztábban látszik, hogy valójában hány felhasználót érint hátrányosan ez az egész.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!