Közel ötven Celsius-fokos talajhőmérsékletet mértek Szibériában

2021. június 22. – 18:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nemcsak Magyarországon és az észak-amerikai kontinens nyugati partvidékén gyötrő a hőség, hanem az északi sarkkör közelében, Szibériában is. Friss műholdfelvételek szerint június 21-én a talajhőmérséklet Szibéria egyes helyein meghaladta a 48 Celsius-fokot – írja a Gizmodo.

Fontos megjegyezni, hogy a talajhőmérséklet a szárazföld felszínének hőmérsékletét jelenti, nem pedig a levegő hőmérsékletét. A 48 Celsius-fokos hőmérsékletet az Európai Űrügynökség Copernicus Sentinel műholdjai mérték a kelet-szibériai Jakutföldön, Verhojanszk város közelében. A levegő hőmérséklete itt 30 Celsius-fok körül alakult, ami szokatlanul melegnek számít ezen a környéken.

Fotó: European Union, Copernicus Sentinel-3 imagery
Fotó: European Union, Copernicus Sentinel-3 imagery

Észak-Szibéria más részein is hasonló a hőség, az északi sarkkörön túl fekvő Szaszkilah településen 37 Celsius-fokos talajhőmérsékletet mértek, ami 1936 óta a legmagasabb ilyen érték.

Az, hogy ilyen magas a talajhőmérséklet Szibériában, több okból sem ideális. Az álladóan fagyott talaj, vagyis a permafroszt olvadása destabilizálja a talajt, ami földcsuszamlásokat okozhat. Emellett az olvadó talajból üvegházhatású gázok, például metán is felszabadul.

Frissítés: Moszkvában és Szentpéterváron is melegrekord volt kedden – közölte az orosz meteorológiai szolgálat.

Moszkvában kedden délben 0,1 Celsius-fokkal mértek melegebbet, mint 1917-ben ugyanezen a naptári napon. Az orosz fővárosban, ahol 1879 óta folytatnak folyamatosan meteorológiai megfigyeléseket, a hőség miatt narancssárga riadót hirdettek ki. Szerdán és csütörtökön fokozódni fog a kánikula.

Szentpéterváron szintén 104 éves napi melegrekord dőlt meg délben, 33,3 fokkal. 1917. június 22-én 32,5 fokot mértek. A meteorológusok itt is további felmelegedésre számítanak. (via MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!