Kiszivárgott a Windows 11, jön a leegyszerűsített Start menü

2021. június 16. – 12:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Pár hete jelentette be a Microsoft, hogy leállítja a Windows 10X nevű, évek óta készülő operációs rendszerének fejlesztését, Az eredetileg többképernyős eszközökre, majd később a Chrome OS riválisának tervezett operációs rendszer a jelek szerint a Windows 11-ben él majd tovább, az új operációs rendszer kiszivárgott verziójában ugyanis a 10X legtöbb újítása megtalálható. Az interneten keringő változat alapján a Windows 11-ben új Start menü, widgetek és új indítási hang is lesz majd, de összességében az egész úgy néz ki, mint a Windows 10 leegyszerűsített, továbbfejlesztett változata – írja a The Verge.

A Windows 11-ről készült képek először a kínai, Baidu Tieba nevű közösségi oldalon tűntek fel, majd kedden az egész operációs rendszer kiszivárgott. Egyelőre egy korai verzióról van szó, amelyben egy rakás funkció még nincs benne, de az már most egyértelmű, hogy ránézésre is elég szembetűnő változtatásokat eszközöltek a rendszerben. A kezelőfelület kísértetiesen hasonlít arra, amit annak idején még a Windows 10X-ből mutattak, beleértve ebbe, hogy a Chrome OS-hez hasonlóan a Start menü, illetve a kitűzött ikonok is a tálca közepére lettek zárva.

Ha valaki az utóbbi évtizedek során megszokott, balra rendezett felosztást szereti, az szerencsére vissza tudja majd állítani ezt, úgyhogy nem kell majd hozzászokni a középen található Start menühöz. Az viszont biztos, hogy a Windows 10-es változathoz képest jelentősen leegyszerűsödött a menü – a Windows 8-ból megörökölt csempék helyett csak kitűzött ikonok, illetve nemrég megnyitott fájlok lesznek majd itt, így az egész sokkal kevésbé tűnik robusztusnak, mint a jelenlegi megoldás. Ugyancsak fontos különbség, hogy a Start menü, illetve a fájlkezelő ablakai lekerekített sarkokat kaptak az eddigi szögletes dizájn helyett.

A tálcán elhelyezett, alapértelmezett ikonok között ott vannak a widgetek is, és bár ez a funkció egyelőre elég kezdetleges állapotban van, úgy néz ki, hogy a képernyő bal feléről siklik majd ki az a felület, ahol az időjárást, híreket meg valutaárfolyamokat kommunikáló minialkalmazásokat elérhetjük majd. A kiszivárgott verzió alapján az ablakokkal való zsonglőrködés is könnyebb lesz, két kattintással lehet majd ezeket delegálni a képernyő különböző pontjaira, ránézésre valamivel gördülékenyebben annál, ahogy most lehet felosztani a képernyőt.

A Windows Store egyelőre pontosan ugyanolyan, mint a Windows 10-en, de a Microsoft állítólag javában dolgozik azon, hogy feltuningolja az alkalmazásboltját. A pécé és az Xbox egyre szorosabb összefonódásának bizonyítéka, hogy az Xbox alkalmazás integrálva lesz a Windows 11-be, így még könnyebb lesz majd elérni például a videójátékos Netflixnek is nevezett Xbox Game Passt. Emellett a Windows 10-ben meglévő Game Bar, illetve a játékos mód is ott vannak az operációs rendszerben.

Így néz ki a Windows 11 egy friss telepítés után
Így néz ki a Windows 11 egy friss telepítés után

A Microsoft az utóbbi időszakban elég erősen utalgatott arra, hogy készen áll egy új Windows kiadására, alighanem a június 24-én tartandó konferenciáján leplezik majd le hivatalosan is az új operációs rendszert. Az egész főként azért lehet meglepő, mert a cég pár éve még azt mondta, hogy a Windows 10 volt az utolsó operációs rendszer, és már csak ezt tervezik frissíteni. Most viszont úgy tűnik, hogy

a Windows 10 nemhogy nem lesz örök, de a támogatást se sokáig élvezheti majd, a Microsoft egy hivatalos dokumentumban jelezte, hogy 2025. október 14-éig érkeznek frissítések az operációs rendszerhez.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a Windows 10-hez hasonlóan ezúttal is ingyenes lesz-e a váltás, ahogy azt sem, hogy ehhez is folyamatosan érkeznek-e majd új tartalmak, vagy a Microsoft visszatér a korábbi modellhez, és néhány évente ad ki nagyobb frissítéseket hozzá.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!