Először még a Nemzetközi Űrállomásra ugrik el a SpaceX első űrturistája

2021. május 13. – 17:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzetközi Űrállomásra (ISS) utazik év végén Maezava Juszaku japán milliárdos, aki a tervek szerint 2023-ban a SpaceX első űrturistájaként kerülné meg a Holdat, írja egy tokiói tévére hivatkozva a Reuters.

A TV Tokyo beszámolóját a milliárdos Twitterén is megosztották. E szerint Maezava júniusban kezdi el a felkészülést Oroszországban, és decemberben egy Szojuz rakéta segítségével jut fel a Nemzetközi Űrállomásra, ahol 12 napot töltene. A Roszkoszmosz orosz űrkutatási hivatal szerint Maezavával utazik majd asszisztense, Hirano Jozo is decemberben.

Maezava Juszaku 2018-ban, amikor bejelentették az együttműködést a SpaceX-szel – Fotó: David McNew / AFP
Maezava Juszaku 2018-ban, amikor bejelentették az együttműködést a SpaceX-szel – Fotó: David McNew / AFP

Mint korábban írtuk, Maezava punkdobos volt, majd átváltott az online divatiparra, és milliárdos lett a Zozo nevű internetes divatcégből. A SpaceX-szel közös együttműködést még 2018-ban jelentette be Elon Musk cége, ekkor a japán milliárdos arról beszélt, hogy ez volt élete álma.

Maezava aztán idén márciusban közzétett egy felhívást, hogy nyolc embert elvisz magával teljesen ingyen a SpaceX-szel tervezett Hold körüli útra. A március 14-ig regisztrált jelentkezőket aztán előszűrés, részletes interjúk és egészségügyi vizsgálatok alapján választják majd ki.

A Roszkoszmosz azt is bejelentette csütörtökön, hogy októberben egy színésznő és egy rendező is érkezik az ISS-re, hogy filmet forgasson az űrállomáson.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!