Aggódhat a LinkedIn, 500 millió felhasználó adatait árulják egy hackerfórumon

2021. április 9. – 17:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy hét sem telt el azóta, hogy kiderült, egy szinte nyilvános hackerfórumon 533 millió Facebook-felhasználó személyes adatait tették közzé, köztük több százezer magyar felhasználó, sőt, a platform atyaúristene, Mark Zuckerberg adataival. Most egy újabb hatalmas adathalmaz tűnt fel egy hasonló fórumon, melyben a hirdető állítása szerint nagyjából 500 millió LinkedIn-felhasználó adatai szerepelnek. A LinkedIn közleményében azt írta, csak publikusan elérhető információk szerepelnek az adatok között – írja a Reuters.

Az adathalmazra a CyberNews hívta fel a figyelmet, mint írták, egy kétmilliós minta alapján a felhasználók teljes neve, emailcíme, telefonszáma és neme is elérhető. A LinkedIn állítása szerint nem az összes adat származik tőlük, és nem is törtek be a rendszerükbe, vagyis a privát adatokhoz senki nem fért hozzá.

Azt ugyanakkor kiemelték, hogy az ún. scraping, vagyis jelen esetben a LinkedInen szereplő, publikusan elérhető adatok összegyűjtése a platform szabályzatába ütközik.

Mint írták, ha bárki olyan módon gyűjti össze, és használja fel a felhasználóik adatait, amelybe nem egyeztek bele, megpróbálják megtalálni, és felelősségre vonni a tettest. Azt egyelőre nem tudni, hogy értesítik-e majd az érintett felhasználókat, de nem lenne meglepő, ha nem tennék – a Facebook a múlt heti szivárgás után közölte, hogy nem tervez ilyesmit.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!