A koronavírus-járvány nem oldotta meg a légkör problémáit, csúcson van a szén-dioxid szintje

2021. április 8. – 14:02

A koronavírus-járvány nem oldotta meg a légkör problémáit, csúcson van a szén-dioxid szintje
Egy 2019-es légifelvétel az amazóniai esőerdő kipusztításáról a brazíliai Itaituba környékén – Fotó: Reuters/Ricardo Moraes

Másolás

Vágólapra másolva

Rekordmagas értéket ért el a szén-dioxid koncentrációja a légkörben az emisszió koronavírus-járvány miatti csökkenése ellenére. A Hawaiin lévő Mauna Loa Obszervatórium hosszú távon üzemelő állomásának legutóbbi mérései szerint a globális szén-dioxid-szint 50 százalékkal magasabban van az iparosodás előtti korhoz képest, írja az MTI.

A San Diegó-i Egyetem Scripps Oceanográfiai Intézete által bemutatott adatok szerint az üvegházhatású gáz légköri koncentrációja márciusban rekordmagas, 417,14 ppm (az egész egymilliomod része) volt.

A brit meteorológiai szolgálat (Met Office) becslései szerint a szén-dioxid havi koncentrációja várhatóan 2021-ben nagyjából 419,5 ppm-nél fog csúcsosodni.

A szén-dioxid a hőmérséklet emelkedését és a klímaválságot leginkább előmozdító, üvegházhatású gáz.

A korábbi rekordot a Mauna Loa mérései szerint 2020 májusában érték el, ekkor a légköri koncentráció 417,10 ppm volt. A tavalyi év átlaga 413,94 ppm volt, az előrejelzések szerint 2021-ben 416,3 ppm lesz.

A szén-dioxid koncentrációjának növekedését az emberi tevékenység okozza, főként a fosszilis üzemanyagok égetése és a fakitermelés. A globális kibocsátás ideiglenesen csökkent 2020-ban a közlekedés és szállítás mérséklődésével és a gazdasági aktivitás visszaesésével a koronavírus-járvány miatt.

Ez a csökkenés azonban nem volt elegendő ahhoz, hogy tartósan hatással legyen a szén-dioxid légköri beépülésére. A koncentráció növekedésének lassításához vagy leállításához jóval nagyobb, hosszú távú emissziócsökkentésre van szükség.

Az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete (Intergovernmental Panel on Climate Change) arra figyelmeztet, hogy a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fokban való korlátozásához legkésőbb 2050-re el kell érni a nettó nulla kibocsátást. Ehhez a károsanyag-kibocsátást a nullához lehető legközelebbi értékre kell csökkenteni, és lépéseket kell tenni a fennmaradó szennyezés elnyelése érdekében. Ilyen például a fák ültetése.

„Könnyű elfelejteni, hogy a fosszilis üzemanyagok milyen mértékben és milyen gyorsan hatnak a bolygónkra” – mondta Simon Lewis, a University College London munkatársa.

„Ha az országok terveket készítenek a társadalom fenntartható útra tereléséhez és látványosan lecsökkentik mától fogva a károsanyag-kibocsátást, elkerülhetjük az emisszió növekedését és a klímaváltozás veszélyesen növekvő hatásait” – tette hozzá a szakértő.

Brazília a napokban egymilliárd dolláros nemzetközi segítséget kért az erdőirtás visszaszorítására. Két éve még elutasították a felajánlott támogatást.

Joe Biden első elnöki intézkedése az volt, hogy visszaléptette országát a párizsi klímaegyezménybe. Donald Trump előző amerikai elnök 2017-ben jelentette be, hogy kilép a két évvel azelőtt megkötött egyezményből, azzal érvelve, hogy a megállapodás túl sok terhet ró az amerikai gazdaságra. A hosszú átfutási idő miatt azonban a világ legnagyobb szén-dioxid-kibocsátójának számító Egyesült Államok valójában tavaly novemberig nem lépett ki a megállapodásból.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!