Brutálisan megtolja a globális felmelegedést a beltéri marihuánatermesztés

2021. március 10. – 17:31

frissítve

Brutálisan megtolja a globális felmelegedést a beltéri marihuánatermesztés
Rengeteg, a légkörbe bocsátott szén-dioxidért felelős kannabisztermesztők Washington államban Fotó: Gilles Mingasson / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Súlyos környezetterheléssel jár a kannabisz zárt térben folyó termesztése

– figyelmeztet a Coloradói Állami Egyetem új tanulmánya, amely a Nature Sustainability című tudományos folyóiratban jelent meg (és amit az MTI szemlézett szerdán).

A beltéri termesztéskor egy kilogramm szárított kendervirágzat előállítása ugyanis 2283–5184 kilogramm szén-dioxid-kibocsátásával jár (az eltérés a helyi éghajlati és egyéb feltételekből adódhat). A kannabiszkultúra amerikai fellegvárának számító Colorado államban például a kannabisz beltéri termesztése 1,7 százalékkal járul hozzá az üvegházhatású gázok kibocsátásához, vagyis hasonló hányaddal, mint a szénbányászat.

A kannabiszból 0,1 gramm – egy marihuánás cigaretta egyharmadához elegendő mennyiség – beltéri előállítása sokkal nagyobb mértékben járul hozzá az emisszióhoz, mint egy pohár söré, boré vagy tömény szeszé, egy csésze kávéé vagy egy szál cigarettáé – állapították meg a kutatók, akiket saját bevallásuk szerint „nagyon meglepett” a beltéri kannabisztermelés környezetterhelésének szintje.

Azonban az eredmény cseppet sem meglepő, hogy ha belegondolunk abba, a beltéri kannabisztermeléshez szükséges fűtésen és légkondicionáláson kívül a termesztők be szoktak vetni még növekedésserkentő lámpákat is.

A tanulmány konklúziója szerint a marihuánát legalizáló államoknak a szabadföldi vagy üvegházi termesztést kellene ösztönözniük, amivel drasztikusan csökkenteni lehet a környezetterhelést. Kalkulációjuk szerint az üvegházi kannabisztermelés szén-dioxid-kibocsátása 42, a szabadföldié pedig 96 százalékkal kisebb a beltéri termesztésénél. A szabadtéri termesztés ugyanakkor biztonsági aggályokat vet fel, és megnehezíti az évi többszöri aratást, valamint a minőség folyamatos garantálását.

Az Egyesült Államokban csaknem négyszeresére, 13,6 milliárd dollárra nőtt a kannabisz termesztéséhez és kereskedelméhez kapcsolódó piaci szegmens azóta, hogy 2012-ben első tagállamokként Coloradóban és Washingtonban engedélyezték a marihuána rekreációs célú használatát. Azóta a marihuána dekriminalizálása és a legális mezőgazdasági-kereskedelmi tevékenységek közt történő becsatornázása megállíthatatlan folyamatnak tűnik: az orvosi kannabisz alkalmazása jelenleg az USA államainak kétharmadában, élvezeti használata az egyharmadában engedélyezett. Február végén első déli államként Virginiában is legalizálták a könnyűdrog használatát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!