Az ENSZ ügynöksége törölte a kannabiszt a legveszélyesebb kábítószerek kategóriájából

2020. december 2. – 23:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ENSZ Kábítószerügyi Bizottsága (CND) szerdán megszavazta a kannabisz és a kannabiszgyanta levételét a legveszélyesebb kábítószerek listájáról, ez jelentős hatással lehet a globális orvosi marihuánaiparra, írja a AP hírügynökség.

Az ENSZ bécsi székhelyű ügynökségének közleménye szerint 27:25 arányban, egy tartózkodás mellett szavazták meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlását, miszerint a kannabiszt és a kannabiszgyantát távolítsák el az ENSZ 1961-es kábítószerekről szóló egyezményének IV. jegyzékéből, ahol azok a kábítószereket sorolják fel, amelyek különösen ártalmasak és nincs gyógyászati alkalmazásuk, mint például a heroin.

A WHO 2019-ben fogalmazta meg azt az ajánlást, hogy a kannabiszt az egyezmény I. jegyzékébe kéne átsorolni, ami a gyógyászati alkalmazással rendelkező kábítószereket szabályozza. Az ügynökség most ezt szavazta meg, ami megkönnyíti a kannabisszal kapcsolatos kutatásokat is.

Ugyanakkor ez még nem teszi egyértelművé az ENSZ tagországainak, hogy legalizálják-e a kannabisz orvosi célú használatát. Kanada és Uruguay például már legalizálta a kannabisz szabadidős célú értékesítését és használatát, de a világ több országában még nem dekriminalizálták a marihuána birtoklását. Szakértők szerint a kannabisz áthelyezése az I. jegyzékbe az orvosi marihuána nemzetközi ellenőrzésének lazulásához vezethet a jövőben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!