Mesterséges intelligenciával hívhatjuk életre a régi családi fotókat

2021. március 1. – 09:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egészen hátborzongató szolgáltatással állt elő az elsősorban online családfakutatással foglalkozó izraeli MyHeritage, amellyel pillanatok alatt lehet a Harry Potter mozgó fotóihoz hasonló képeket alkotni. A Deep Nostalgia az ugyancsak izraeli D-ID-től licencelt technológia segítségével hívja életre a képeket, ami papíron elég jól hangzik, de valahol azért egy kicsit rémisztőnek is tűnik – írja a The Verge.

A MyHeritage célja az a Deep Nostalgiával, hogy lehetővé tegyék az embereknek a rég halott rokonaik képeinek meganimálását. Gilad Japhet, a cég alapítója szerint az, hogy mozgásban láthatjuk az őseink arcát, szorosabbra fűzi a kapcsolatunkat a családunkkal. Így aztán nem meglepő, hogy a cég is régi családi fotókkal népszerűsíti a Deep Nostalgiát, de miután a Twitter felfedezte magának a szolgáltatást, Nagy Sándor szobrát is sikerült életre hívni.

Ahhoz, hogy képeket animáljon az ember, nem kell mást tenni, mint ide kattintani, regisztrálni egy ingyenes felhasználót, és feltölteni egy portrét. Innentől minden automatizált: a Deep Nostalgia előbb digitálisan feljavítja a kép minőségét, majd a D-ID mesterséges intelligenciája kiválasztja az előre rögzített arcmozgások közül azt, ami a legjobban illeszkedik az adott képhez. A MyHeritage a képeket állítása szerint nem osztja meg mással, és arra is ügyelnek, hogy arcfelismerőkkel se lehessen beazonosítani őket.

A cég korábban egyébként ugyanezzel a technológiával hívta életre Abraham Lincolnt is a születésnapja alkalmából, ám annak ellenére, hogy a korábbi elnök beszélt is, a fotóknál hangsáv hozzáadására nincs lehetőség. Ennek oka az, hogy a cég szeretné elkerülni a deepfake videók megalkotását, amelyekkel könnyedén olyasmiket lehet emberek szájába adni, amit sosem mondtak – a TikTokon éppen ilyenek borzolják a kedélyeket, a főszerepben Tom Cruise-zal.

Az internetes vélemények alapján a Deep Nostalgia a többi hasonló szolgáltatáshoz hasonlóan elég megosztóra sikerült, azt pedig a MyHeritage is elismerte, hogy míg egy rakás embernek tetszenek az animált képek, mások ijesztőnek találják őket, és nehéz közömbösnek maradni a témával kapcsolatban. Az mindenesetre biztos, hogy még az ingyenes felhasználóval is el lehet szórakozni egy darabig a Deep Nostalgiával, mi többek közt ráeresztettük Karinthy Frigyesre, a végeredmény pedig egészen élethű is lett.

Emellett pedig természetesen le kellett tesztelni azt is, hogy az alapvetően csak emberi arcokon működő Deep Nostalgiát is átveri-e a 2018-ban az internetet meghódító kutya, akinek az arca kicsit túlságosan olyan volt, mint egy emberé. Ennek magyarázata amúgy az, hogy az emberek számos arcvonást a csecsemőkkel azonosítanak, a Yogi nevű ebnek pedig nemcsak kerek az arca, hanem a szemei is nagyok, ez pedig becsapja az agyunkat. Emiatt persze nem kell rosszul érezni magunkat, Yogi ugyanis még a mesterséges intelligenciát is becsapta, és rémálomba illő gifben elevenedett meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!