Kamu Tom Cruise borzolja a kedélyeket a TikTokon

2021. február 28. – 16:54

Kamu Tom Cruise borzolja a kedélyeket a TikTokon
A mosolyt és a nevetést sikerült lemásolni a deepfake-videókon – Kép: @deeptomcruise/TikTok

Másolás

Vágólapra másolva

Pár nappal ezelőtt felbukkant TikTokon a @deeptomcruise nevű profil, rajta három videóval. Az egyiken Tom Cruise egy trükköt mutat be egy pénzérmével, miközben arról beszél, hogy megmutatja, mi az igazság. A másikon Cruise majdnem orra esik egy butikban, majd elmond egy sztorit arról, hogy milyen viccet mesélt neki akkor Gorbacsov, amikor a politikussal utoljára találkozott. A harmadikban golfozik egyet.

A bökkenő az, hogy mondjuk rossz felbontáson, telefonról nézve és hallgatva, akár még úgyis tűnhet, hogy Tom Cruise-t látjuk a videókon, valójában nem ő az, hanem egy deepfake-imposztor. Valaki, akire digitálisan rápakolták az arcát, és valamennyire eltorzították a hangját, hogy hasonlítson a sztár beszédhangjáhozt. A legrémisztőbb az egészben, hogy digitális mimikában és hangban is sikerült teljesen lemásolni Cruise kicsit erőltetett, kicsit az őrület határán táncoló nevetését. A varázstrükkös videót itt, a golfozós videót itt, a Gorbacsovos-viccmesélős videót pedig ezen a linken lehet megnézni a TikTokon.

A rajongók észrevehetnek aztán több apróságot is: az igazi Cruise idősebb (például ebben a cikkben látható fotón kevésbé kisimult az arca), és alacsonyabb is, a videón szereplő figura egészen langalétának tűnik a színészhez képest.

Nem tudni, hogy ki vagy mi áll a profil mögött, amit a cikk írásának pillanatáig több mint 220 ezren követtek be a felületen. A Daily Beast rákérdezett a TikToknál, hogy oké-e egy ilyen profil, meg úgy általában, mit szólnak hozzá, de még nem érkezett hivatalos reakció.

A deepfake-videók lényege, hogy mesterséges intelligencia és animációs szoftverek segítségével gyakorlatilag lehetséges egy videóban szereplő ember arcát egy másikra cserélni. Ezt lehet használni hülyéskedésre, például amikor ilyen technológiával kicserélték Nicolas Cage és John Travolta arcát az egyébként pont erről szóló Ál/Arc című akciófilm egyes jeleneteiben, de használhatják rosszra is. Az utóbbira példák azok a pornóvideók amik úgy tűnnek, mintha híres színésznők részvételével készültek volna, illetve a technológia megjelenése után nem sokkal Jordan Peele filmrendező is készített a BuzzFeed segítségével egy oktatóvideót, amiben kimondatja Obamával, hogy Trump egy balfasz.

Sőt, a kamu Tom Cruise már egy teljesen más kontextusban egyszer már bejárta az internetet. Bill Hader komikus, aki egy kisebb szerepet kapott a Trópusi vihar című vígjátékban, arról beszélt 2008-ban David Letterman beszélgetős műsorában, hogy milyen volt Cruise-zal dolgozni a filmben. Egy ismeretlen szlovák animációs majdnem egy évtizeddel később úgy manipulálta a videót, hogy amikor Hader utánozza Cruise-t, vagy csak róla beszél, akkor átváltozik az arca.

Azt nem tudni, hogy ki áll a @deeptomcruise mögött. Érdekes viszont azt látni, hogy a film rendezője nemrég Instagramon közreadta az első hivatalos fotót Tom Cruise-ról a Mission Impossible hetedik részéből. A fotón csak egy futó alak van, árnyékban, az arca nem látszik.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!