Kutatók a háziállatok koronavírus elleni beoltását javasolják

2021. január 26. – 00:03

Másolás

Vágólapra másolva

Több kutató is a háziállatok beoltását javasolja egy, a Virulence-ben megjelent cikkben – írja a Sky News. A Kelet-Angliai Egyetem, az Earlham Intézet és a Minnesotai Egyetem szakértői szerint ez egy szükséges lépés a koronavírus elleni küzdelemben.

Ahogy korábban írtuk, a koronavírust több állatfaj is el tudja kapni. Emiatt pusztítottak el tavaly 17 millió nyércet Dániában, és ezért dolgoznak most egy nyérceknek készülő védőoltáson.

Egyelőre még nincs arra bizonyíték, hogy az ember kutyáktól vagy macskáktól elkaphatja a vírust, a cikk szerkesztőit mégis aggasztja a visszafertőzés lehetősége. leginkább attól tartanak, hogy egy emberek körül élő állat kiviszi a vadonba, ahol megfertőz más állatokat. A vírus így mutálódik, és idővel gyakorlatilag egy új variánsként fertőzheti meg az embereket.

Bár a vírust elkaphatják, még nincs bizonyíték arra, hogy a macskák meg tudják-e fertőzni a gazdájukat – Fotó: Artur Widak / Nurphoto / AFP
Bár a vírust elkaphatják, még nincs bizonyíték arra, hogy a macskák meg tudják-e fertőzni a gazdájukat – Fotó: Artur Widak / Nurphoto / AFP

„Ha a háziállatokra gondolunk, házikedvencekre, akkor érdemes végiggondolni, hogyan kerülhetjük ezt el”

– mondta a dániai nyércirtásra utalva a Virulence főszerkesztője, Kevin Tyler.

Bár a cikk szerzői szerint még nem tartunk ott, hogy a háziállatok komoly veszélyt jelentsenek az emberekre, érdemes felkészülni.

„Egy ilyen, globálisan elterjedt vírus elleni oltókampány példanélküli, így ismeretlen vizekre hajóztunk”

– áll a cikkben.

A szakértők arra kérik a kormányokat, hogy a zajló oltások ellenére is tartassák be a járványügyi előírásokat, mint például a maszkviselés vagy a távolságtartás, mert csak így lehet korlátozni a vírus változását és terjedését.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!