Nyérceknek fejleszt koronavírus elleni oltást több amerikai cég is

2021. január 22. – 23:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Két különböző amerikai cég mellett orosz kutatók is azon dolgoznak, hogy koronavírus elleni oltást fejlesszenek kifejezetten a nyércek számára – írja a New York Times.

Az egész európai nyérctenyésztésre a koronavírus-világjárvány hívta fel a figyelmet, amikor kiderült, ezek az állatok egyrészt képesek elkapni a fertőzést, másrészt annak mutálódott változatával is képesek visszafertőzni az embereket.

A második hullám alatt Dánia kapta a legtöbb figyelmet, de már tavasszal is karantén alá helyeztek két hollandiai nyércfarmot is miután kiderült, hogy az állatok koronavírussal fertőződtek meg. De a New York Times cikke szerint még az USA-ban is gondot okozhat a nyércek megfertőződése, különösen akkor, ha a farmokról a vadonba szökő állatok terjesztik a betegséget (ahogy az néhány dokumentált esetben már meg is történt).

A tudósok most attól félnek, hogy ha nem sikerül a nyércek között terjedő járványt megfékezni, akkor a vadon élő populációkban is elterjedhet, és a mutálódott vírussal később is visszafertőzhetik az embereket.

A két amerikai cég, a nagy állatgyógyszerekkel foglalkozó Zoetis és a mindössze 35 fős dél-dakotai vállalkozás, a Medgene is nyérceken teszteli már az oltóanyagát. Közben pedig várják, hogy megkapják az engedélyt amerikai mezőgazdasági minisztériumtól a nyérceknek szánt vakcinákra.

Fotó: MADS CLAUS RASMUSSEN / RITZAU SCANPIX / AFP
Fotó: MADS CLAUS RASMUSSEN / RITZAU SCANPIX / AFP

Tavaly ősszel Dániában nagyjából 17 millió nyérc elpusztításáról döntöttek korábban, miután kiderült, hogy állatok is elkaphatják és terjeszthetik a koronavírust. Az állatok leölése után viszont nem ért véget a történet, mert a Holstebro katonai bázison eltemetett, az oszlás közepette fejlődő gázok miatt felpuffadt állatok héliumos lufikként a földfelszínre lebegtek fel a laza talajban, ezért másodszor is el kellett őket temetni.

Korábban felmerült, hogy a nem elégetett, hanem eltemetett dögök megfertőzhetik az ivóvízbázist, ezért az ellenzék a temetek kiásását sürgette. Most végül úgy döntöttek, hogy fél év után biztonságos lesz az állatok kiásása, mert addigra már biztos elpusztul bennük a vírus, és így fertőzési kockázat nélkül szabadulhatnak meg a dögöktől.

A rendkívüli sietséggel intézett dániai nyércpusztítás komoly vitát váltott ki az országban. Az ügybe belebukott az ország mezőgazdasági minisztere, Mogens Jensen, és a miniszterelnök Mette Frederiksen is folyamatos védekezésre szorult a 15-17 millió állat halálát jelentő döntése miatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!