Bocsánatot kért a GitHub, amiért kirúgta a capitoliumi zavargókat lenácizó alkalmazottját

2021. január 18. – 17:34

Másolás

Vágólapra másolva

Nyilvánosan bocsánatot kért a Microsofthoz tartozó kódmegosztó platform, a GitHub, miután kirúgta egy zsidó alkalmazottját, aki a Capitolium ostromakor a céges chaten lenácizta az épületbe behatoló tüntetőket. Az ügy miatt a HR-részleg feje lemondott a tisztségéről, a cég pedig felajánlotta volt alkalmazottjának, hogy visszatérhet a pozíciójába – írja a BBC.

A cég alkalmazottja a belsős Slack-csatornán azt írta, hogy mindenki vigyázzon magára, aki a Capitolium környékén tartózkodik, mert a nácik is arrafelé járnak. Elmondása szerint ezt azért írta, mert tényleg aggódott az ott tartózkodó munkatársaiért, és a saját családtagjaiért, egy másik alkalmazott azonban nem vette jó néven a dolgot, és úgy reagált, hogy ízléstelen a munkahelyen nácizni.

Két nappal később aztán az anonimitást kérő alkalmazottat kirúgták a viselkedése miatt, ami miatt több száz dolgozójuk nyílt levelet írt alá, melyben arra kérték a GitHubot, hogy magyarázza meg a döntését, és nyilvánosan ítélje el a nácikat. A felhördülés miatt a cég külsős szakértő bevonásával indított vizsgálatot, mely alapján komoly hibákat vétettek az eljárás során – ezeket a HR-részleg feje vállalta magára, aki rögtön le is mondott a tisztségéről.

Erica Brescia vezérigazgató elmondása alapján a cég a vizsgálat nyomán visszavonta a döntését, és megkeresték volt alkalmazottjukat, hogy térjen vissza hozzájuk. Az egyelőre nem világos, hogy a történtek után szeretne-e újra náluk dolgozni. A cég emellett azt is világossá tette, hogy minden alkalmazottjuk szabadon kifejezheti a véleményét a nácikkal kapcsolatban, és elítélték a fehér felsőbbrendűséget hirdető csoportokat, a nácizmust, az antiszemitizmust és a Capitolium ostromában részt vevő embereket is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!