Széles körben elérhetővé teheti az 5G-t a Qualcomm frissen bemutatott processzora

2021. január 4. – 19:27

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn hivatalosan is bejelentette új 5G-képes, belépő szintű telefonokba szánt processzorát, a Snapdragon 480-at az egyik legnagyobb mobilprocesszor-gyártó cég, a Qualcomm. Az amerikai cég decemberben bemutatott csúcsmodelljével kapcsolatban érkeztek aggasztó hírek, ez a bejelentés azonban simán elhalványíthatja ezeket, ezzel felvértezve ugyanis idén mindenki számára elérhetővé válhatnak az 5G-s telefonok, amelyek ráadásul jóval erősebbek lehetnek a korábbi jóáras modelleknél – írja a The Verge.

A most bejelentett chipet a tavalyi IFA-n villantotta meg a gyártó, de egészen eddig nem igazán lehetett róla tudni semmit. A mai bejelentéssel ez megváltozott, és kiderült többek közt az is, hogy a processzor olyan integrált modemmel érkezik, ami támogatja az 5G-t, ez pedig elég nagy fegyvertény, jelenleg ugyanis ehhez elég mélyen a zsebébe kell nyúlnia az embernek. Az új chippel a gyártók a legolcsóbb telefonjaikat is 5G-képessé tehetik, ez pedig fontos mérföldkő lehet az új ipari sztenderd szélesebb körű elterjedésében.

A Snapdragon 480 egyébként nemcsak emiatt tűnik érdekesnek, a gyártó azt is ígéri, hogy elődjéhez, a 460-hoz képest szignifikáns előrelépést jelent majd. Egészen pontosan azt állítják, hogy kétszer olyan erős lesz majd, a mesterséges intelligenciát igénylő feladatokban pedig 70 százalékkal teljesít majd jobban. Emellett több, korábban csak a prémium processzorokban megtalálható funkció is megjelenik majd ebben a kategóriában is – ez lesz az első 8 nm-es chip ebben a szériában, a szupergyors töltést lehetővé tevő Quick Charge Plus is itt jelenik meg először, és a fotózás terén is elég nagy minőségi ugrásra lehet számítani.

Az első Snapdragon 480-nal felszerelt telefonokra 2021 első negyedévében lehet számítani, első körben valószínűleg a belép szintre elég nagy hangsúlyt fektető Oppo, Xiaomi, Motorola, és Nokia haraphatnak majd rá a dologra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!