Megbünteti az Apple a beszállítóját, melynek indiai munkásai szétvertek egy iPhone-gyárat

2020. december 19. – 23:12

Másolás

Vágólapra másolva

Bő egy hónappal azután, hogy az Apple munkaügyi jogsértések miatt átmenetileg leállította a megrendeléseket egyik beszállítója, a tajvani Pegatron felé, most ismét hasonló lépésre kényszerültek, ezúttal az ugyancsak tajvani Wistron Corporation került próbaidőre. A háttérben az áll, hogy a Wistron indiai leányvállalatának munkásait nem fizették ki rendesen, és túlóráztatták is őket, ezért az elégedetlen dolgozók szétvertek egy iPhone-gyárat – írja a The Verge.

A múlt hétvégén történt incidens során a fizetéssel elégedetlen alkalmazottak megrongálták az üzem helyiségeit, valamint gépkocsikat borítottak és gyújtottak fel. A gyár közlése szerint sok számítógépes eszközt és más vagyontárgyat tulajdonítottak el, és több mint 13,5 millió dolláros kárt okoztak. Az ügy nyomán egalább 132 alkalmazottat vett őrizetbe az indiai rendőrség, az Apple központja pedig közölte, hogy alaposan ki fogja vizsgálni a gyárban történteket.

A vizsgálatok alapján kiderült, hogy a munkások tényleg nem ok nélkül gyújtogattak és rongáltak, a helyi vezetés ugyanis komoly munkaügyi jogsértéseket tárt fel, a Wistron a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján alulfizette az alkalmazottait, és néhányukat túlórára is kényszerítette. Emellett az is kiderült, hogy a megbízásos alapon dolgozó munkásokat közvetítők használhatták ki, a Wistron pedig az alkalmazottai zömét nem rendes szerződéssel, hanem így alkalmazta, és több ember is dolgozott náluk, mint ahányra engedélyük volt.

A Wistron bocsánatot kért, és megígérte, hogy mindent megtesz azért, hogy a jövőben ne fordulhasson elő ilyesmi. Emellett azt is közölték, hogy azonnali hatállyal menesztették az indiai leányvállalatuk üzleti vezetőjét. Az Apple egyelőre nem kommentálta a dolgot, de mindenképpen érdekes kérdés, hogy mit fog majd lépni. Az elmúlt időszak eseteiből, illetve korábbi munkások szavaiból ugyanis azt lehet kiolvasni, hogy a dolgozói kizsákmányolása miatt korábban is gyakran kritizált cég nem tesz meg mindent azért, hogy a beszállítói megfelelő körülményeket biztosítsanak a dolgozóiknak – még akkor sem, ha egyébként tud a problémáról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!