A zermatti síparadicsom is eltűnhet a gleccserek olvadása miatt

2020. december 7. – 12:23

Másolás

Vágólapra másolva

A klímaváltozás az Alpok legtöbb gleccserét is fenyegeti, egy kutatás szerint az évszázad végére a gleccserek 92 százaléka eltűnhet a hegyláncból, írja az MTI.

A walesi Aberystwyth Egyetem tudósai a 2019-ben a Change (változás) nevű projekt keretében végeztek kutatásokat az Alpokban. A hegyvonulatban mintegy 4000 gleccsert tartanak számon, köztük olyan híres síparadicsomokat, mint a svájci Zermatt vagy a franciaországi Tignes. Az előrejelzésük szerint a jövőben ezek a népszerű síterepek is eltűnnek, ahogy az Alpok vízfolyásait, víztartalékait, ökoszisztémáját is jelentősen érinti a klímaváltozás. Az Alpok európai régióinak több mint száz évre visszatekintő klímaadatait elemezték és 2100-ig állították fel előrejelzésüket.

A kutatás modellezte az Alpok gleccsereinek úgynevezett környezeti magassági egyensúlyvonalát (ELA). Ez az a tengerszint feletti magasság, ahol a felhalmozódó hó és jég mennyisége megegyezik azzal, ami egy év alatt megolvad vagy elpárolog. Neil Glasser professzor, az Európai Unió által finanszírozott projekt vezetője szerint a gleccsereken rendkívül gyorsan megfigyelhető a klímaváltozás hatása. Ha a gleccserek viselkedésére globális mintaként tekintünk, az a tengerszint emelkedésére is figyelmeztet – mondta Glasser.

Drámai hatással jár, ha a gleccserek eltűnnek az Alpokból, azt az ivóvízforrás, a termények, az öntözés, a szennyvízkezelés és a vízenergia is megsínyli. A tudósok szerint 2050-re már szinte az összes, 3500 méter alatt fekvő gleccser elolvad az Alpokban. (BBC)

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!