Az emberiség további fejlődése elképzelhetetlen az 5G nélkül

2020. november 27. – 14:23

Másolás

Vágólapra másolva

Az 5G kétségtelenül évek óta az egyik legnagyobb slágertémának számít, ami a techcégektől kezdve a kutatókon át egészen a megrögzött konteósokig mindenkinek megmozgatja a fantáziáját. 2020-ban, amikor az egyre elterjedtebbé váló technológiát lépten-nyomon a koronavírussal hozzák – alaptalanul – összefüggésbe, a nagy telefongyártók pedig rendre ezzel reklámozzák a csúcsmobiljaikat, tényleg kevés aktuálisabb technológia van ennél, így nem meglepő, hogy sokat is foglalkoztak vele az elmúlt hónapokban.

A témának a november eleji Magyar Tudomány Ünnepe nevű ismeretterjesztő programsorozat keretében külön előadássorozatot szentelt a Magyar Tudományos Akadémia, pénteken pedig a technológiában élen járó kínai Huawei mutatta be egy sajtóeseményen, hogy milyen új felhasználási területek fejlődtek az utóbbi hónapokban az 5G támogatásával. Az eseményen a cég legújabb technológiáin keresztül engedtek betekintést abba, hogy pontosan milyen területeken jelenthet könnyebbséget az 5G, a Huawei sencseni laborjában tartott bemutató után pedig Rab Árpád információstársadalom-kutató beszélt arról, hogy miként változtathatja meg az életünket az adatátvitel új szintje – a címben olvasható gondolat is tőle származik.

Élen az ötgében

Az esemény első felében a kínai Sencsenből, azon belül is a Huawei Galileo laborjából jelentkezett be a kínai techcég előadója, aki rögtön kiemelte, hogy a Huawei élen jár az 5G megvalósításában. A kínai cég nemcsak a kutatás-fejlesztésbe invesztál rengeteget, hanem a jelenleg működő több mint 120 kereskedelmi hálózat oroszlánrészéért is felel, Európában pedig az 5G-s hálózatok felének üzemeltetését végzi.

A cég korszerűbb megoldásokkal igyekszik még jobban fellendíteni a technológia terjedését, az ő megoldásukkal például a lombos fára emlékeztető adótornyok helyett egy antennával is kivitelezhető a jelsugárzás. A bemutató alapján Dél-Koreában elsősorban a digitális tartalmak, a virtuális és a kiterjesztett valóság (VR, AR) mozdítják előre a technológia fejlődését, Kínában pedig az 5G-re alapulva az okosvárosok létrehozatala is megkezdődött, és Sencsenben jó úton is halad a megvalósítás felé.

Forrás: Huawei
Forrás: Huawei

A Huawei természetesen nemcsak a hálózaton dolgozik, szélesebb ökoszisztémát is ki akarnak alakítani az 5G-képes telefonokkal és egyéb eszközökkel, így akármilyen igényei vannak az embernek, mindenhogy tudja élvezni a technológia előnyeit. Ezek az előnyök elég széles körűek, különösen akkor, amikor a koronavírus-járvány miatt nem igazán lehet kimozdulni otthonról, az 5G ugyanis az ipari felhasználás mellett a tartalomfogyasztást és a digitális térben történő kapcsolattartást is jelentősen megkönnyítheti majd. Ezen a téren leginkább a koreai növekedés mögött álló VR és AR változhat meg gyökeresen, mert a gyorsabb hálózat miatt sokkal gördülékenyebbé válhat a használatuk.

A bemutató alapján a VR nagy felbontásban is sokkal jobb minőségűvé válhat, mint a 4G-s kapcsolatok esetében, az AR-ban pedig a jobb kapcsolat miatt akár lehet együtt zenélni is a digitális térben. Ez a két technológia a bezártságon is segíthet, a gyorsabb hálózatnak hála ugyanis a megfelelő kiegészítőkkel szinte úgy lehet majd golfozni vagy evezni, mintha a valóságban csinálnák ugyanezt.

A Huawei emellett itt is megvillantotta az idén év elején bemutatott 5G-s encoderét, ami a hálózat képességeit kihasználva egy kompakt egység felhasználásával teszi lehetővé a 4K-s videók valós idejű közvetítését. Ahogy azt Gecse Mariann, a Huawei Technologies Hungary kormányzati és kommunikációs vezetője hangsúlyozta, ez az újságíróknak is rendkívül hasznos lehet az egyre fokozódó hírverseny idején, a kisebb hátizsákban is simán hordozható eszközzel ugyanis azonnal fel lehet tölteni a 4K-s videót mondjuk egy meccsről.

Okosbánya, okoskikötő

Persze nemcsak a médiában lehet majd hasznos az 5G, a bemutató alapján egy sor más iparág is sokat profitálhat majd a technológiából. Az oktatásban például ugyancsak hasznos lehet a kiterjesztett valóság, amivel élővé lehet varázsolni egy dinoszauruszcsontvázat, az ipari gyártási folyamatokban pedig a tervezést könnyíthetik meg a segítségével. Ezen túl pedig elsősorban a robotok segítségével automatizált folyamatok válhatnak elterjedtebbé a magas sávszélességnek és az alacsony késleltetésnek köszönhetően.

Ezt első körben azzal demonstrálták, hogy robotkarok és egy tablet segítségével kevesebb mint egy perc alatt legyártottak egy teljesen egyedi névjegykártyát, amire az 5G segítségével maximális precizitással került rá a kézzel írt szöveg. Ez elsőre elég banálisnak tűnik, de hasonló elven akár műtéteket is lehet majd végezni, akár úgy is, hogy az orvosok több száz kilométerre vannak a pácienstől, a hálózat gyorsasága miatt ugyanis a robotkarok teljesen pontosan imitálhatják majd az orvosok mozdulatait. Így akár egy másik városban dolgozó specialista is operálhat, ha a szükség úgy kívánja, ez pedig a videós konzultáció könnyítésével együtt kevesebb kockázathoz és csökkenő várakozási időhöz vezethet majd. Idén januárban a Fucsien Unicom, a Huawei, a Fucsien Meng-csao Hepatobiliaris Kórház és a Szucsou Kangto robot már végre is hajtották az első, egyelőre egy állaton elvégzett májműtétet 50 kilométer távolságból, Pekingben pedig a távorvoslást kezdték el bevezetni az 5G segítségével.

Forrás: Huawei
Forrás: Huawei

A technológia az olyan hagyományosan veszélyes és megterhelő ágazatokat is forradalmasíthatja, mint a szénbányászat vagy a kikötői rakodás. A kínai Henan tartományban a világon elsőként indítottak be egy teljesen emberek nélküli bányát, egy három évvel ezelőtt kifejlesztett, de csak most, az 5G-hálózat kiépítését követően üzembe helyezett rendszerrel, amivel a bányászok anélkül dolgozhatnak, hogy le kellene menniük a bányába. Ez nemcsak hatékonyabb és biztonságosabb az eddigi megoldásnál, de akár 3 millió dollárt is lehet vele spórolni a bemutató szerint. A kikötőkben is hasonló eredményeket lehet elérni az 5G-vel, amit a Ma Van okoskikötőn keresztül mutattak be. A hálózat, illetve a jó minőségű képet biztosító kamerák miatt a darukezelők egy központi szobából irányíthatják a konténerek rakodását, és a kikötői folyamatok ellenőrzése is gyorsabb és egyszerűbb úgy, hogy kamerákon keresztül zajlik. A kikötőben még a konténereket szállító önvezető kamionok is a hálózat részei, így tovább csökken a balesetek kockázata.

A fejlődés elképzelhetetlen az 5G nélkül

A bemutató után Rab Árpád beszélt a technológia jelentőségéről, aki elmondta, az infokommunikációs eszközök használata meghaladta azt, hogy pusztán számítógépekben és emberi felhasználókban gondolkodjunk. A Corvinus Egyetem docense kiemelte, hogy mostanra hatalmasat nőtt az életminőségünk a technológiai fejlődés miatt, csökkent a szegénység, egészségesebbek vagyunk és tovább is élünk, mint korábban. Mint mondta, a jövő szolgáltatásai, az egyre fejlettebb és olcsóbb szenzorokra, kamerákra, algoritmusokra alapozva létrehozzák az intelligens környezeteket, ahol egyre több gép, szolgáltatás és ember kerül kapcsolatba automatizáltan. Az információs társadalom egyre komolyabb környezeteinket fejleszti, és egyre több minden zajlik digitális platformon, a digitális kultúra fő feladata pedig az, hogy megoldja a városban élő emberek együttműködését.

„Ezen rendszerek összetettségének és sebességigényének kielégítése elképzelhetetlen az 5G nélkül. Ez életszínvonalunk megtartásának és fejlesztésének alapvető infrastruktúrája, tanulnunk kell, és okosan kell felhasználnunk, hogy fejlődhessünk”

– hívta fel a figyelmet a technológia jelentőségére a kutató.

Rab szerint a jövőben a legtöbb pénzt digitális környezetben teremtik majd elő, ami egy komoly paradigmaváltás. Szerinte azzal, hogy jelenleg van telefonunk, tudunk például telefonálni a kocsiból, a jövőben viszont már lesz önvezető autó, így felmerül a kérdés, hogy mit fogunk csinálni egy olyan autóban, amit már vezetni sem kell. Ez új lehetőségeket nyit meg, egyúttal azonban azt is felveti, hogy mit fogunk dolgozni, ha az autónkhoz hasonlóan minden más is automatizálva lesz.

Szerinte az sem egyértelmű, hogy pontosan mi fog pénzt érni, ezek mindenképpen megválaszolásra váró kérdések, de az biztos, hogy az életünk alapjaiban fog megváltozni. Mint mondta, mi biológiai lények vagyunk, ez meg egy digitális terület, ami elég nagy hatással lehet az életünkre, ezért hozzá kell majd szokni, és meg kell találni a helyünket egy olyan világban, ahol a technológiai eszközök okosabbak nálunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!