Az eddigi részesedés felét fogja beszedni az alkalmazásfejlesztők jelentős részétől az Apple

2020. november 18. – 15:21

Másolás

Vágólapra másolva

Egészen meglepő bejelentést tett szerdán az Apple, a techóriás ugyanis bejelentette, hogy a jövőben aktívabban szeretnék majd támogatni a kisebb fejlesztőket, ezért január 1-től kezdődően az App Store-ban lebonyolított tranzakciókból az eddigi 30 helyett csak 15 százalékos részesedést vesznek majd le, amennyiben a fejlesztő éves bevétele nem éri el az egymillió dollárt – írja az Engadget.

A cég bejelentése alapján az új szabályozás az alkalmazások eladására, illetve az azokban eladott extra szolgáltatásokra is vonatkozik, és az alkalmazásboltjukban jelenlévő fejlesztők legnagyobb része élni is tud majd a kedvezménnyel. Tim Cook, az Apple vezérigazgatója elmondta, hogy a kisvállalatok jelentik a globális piac gerincét, az innováció szívét és magukban hordozzák a világ összes közösségének lehetőségeit, ezzel a programmal pedig lehetővé teszik számukra, hogy ők írhassák az App Store történetének következő fejezetét.

A részletes szabályrendszerre egyelőre még várni kell, de az új rendszer lényege az lesz, hogy minden olyan cég, ami még nem keresett egymillió dollárt az adott évben, 15 százalékot fizet be az eladásai után. Amint ezt a határt elérik, onnantól kezdve év végéig már 30 százalékot kell leadniuk az Apple-nek, ám ha a jövőben ismét visszaesik a bevételük, a részesedés is automatikusan lecsökken. Azok a cégek, amik fixen egymillió dollár fölött vannak, az eddigieknek megfelelően továbbra is 30 százalékot fizetnek majd. A cég kiemelte, hogy a beszedett pénzt arra használja fel, hogy minden szempontból biztonságos platformot biztosítson a fejlesztőknek és a felhasználóknak egyaránt. És hát persze azt sem lehet elhanyagolni, hogy az App Store-ral minden fejlesztő másfélmilliárd Apple-eszközt érhet el.

A 30 százalékos részesedés gyakorlatilag az App Store kezdetétől fogva alapvetésnek számít az Apple digitális áruházában, és sok más platform is hasonló százalékkal dolgozik, kritikusai azonban így is vannak a gyakorlatnak. A legfontosabb közülük egyértelműen az Epic Games, ami a nyáron kezdett el háborúzni az Apple-lel, amikor őket megkerülve olcsóbban kezdte el árulni a Fortnite virtuális valutáját. Az Apple erre válaszul kihajította a játékot a boltjából, és rövidesen így tett a Google is, az Epic azonban nem hátrált meg, és mindkét céget beperelte, amiért azok kihasználják a monopolhelyzetüket.

Ez a csata jelenleg is zajlik, de az biztos, hogy az Epic nincs egyedül a véleményével, többek közt a Microsoft is beállt már mögéjük. Az Apple ráadásul jelenleg az Amerikában zajló trösztellenes vizsgálatoknak is központi szereplője, egy, a Google-lel kötött megállapodás miatt pedig eljárás is indult ellenük. A mostani lépést a kisvállalkozások segítése mellett valószínűleg éppen azért is tette meg a cég, hogy jobban tudja védeni a saját pozícióját a jövőben ezekben az ügyekben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!