Kamala Harrisről szóló rasszista posztokat távolított el a Facebook

2020. november 16. – 20:06

Másolás

Vágólapra másolva

A nemrég megválasztott amerikai elnök, Joe Biden alelnökéről, Kamala Harrisről szóló rasszista, nőgyűlölő meméket, bejegyzéseket és hozzászólásokat távolított el a Facebook több oldalról azután, hogy a BBC felhívta rájuk a figyelmet. Egy médiafelügyeleti szerv szerint az, hogy maguktól nem észlelték ezeket az oldalakat, illetve, hogy csak a közzétett tartalmakat távolították el, továbbra is azt jelenti, hogy a cég nem képes megfelelően moderálni a saját platformjait – írja a BBC.

A három, néhány ezres követőtáborral rendelkező oldalról azt követően tűntek el a bejegyzések, hogy a brit hírcsatorna megpedzegette a dolgot a cégnél, dacára annak, hogy a későbbi szankciók is egyértelművé tették, hogy az oldalon rendszeres volt a Harris ellen irányuló gyűlöletbeszéd. Angelo Carusone, a Media Matters nevű médiafelügyeleti szerv elnöke szerint ez, illetve az, hogy az oldalak ellen nem léptek fel, egyértelműen arra utal, hogy a Facebook által lefektetett irányelvek és szabályok valójában teljesen súlytalanok. Szerinte ezeket energiabefektetés nélkül ki lehetett volna szűrni, mégsem tették meg, ami azt mutatja, hogy

a cég az állításaival ellentétben szinte semmit nem tesz azért, hogy felismerje és szankcionálja a szabálysértő bejegyzéseket.

Ugyan a Facebook a rengeteg kritika nyomása alatt folyamatosan próbálja javítani a moderációt a platformjain, nemrég pedig az új, mesterséges intelligencián alapuló döntési rendszerüket is bemutatták, kétségtelenül továbbra is lenne hova javulniuk. A témában jártas szakértők szerint gyakori, hogy a Facebook rendszerei nem észlelik a gyűlöletbeszédet és a rasszizmus, sőt, olykor még akaratlanul népszerűsítik is az ilyen tartalmakat. Abban jelenleg politikai szinten is egyetértés van az Egyesült Államokban, hogy a jelenlegi helyzettel kell valamit kezdeni, amit az egyre gyakoribb meghallgatások is jól mutatnak, amin a techcégek vezetőinek részt kell vennie.

Az nem egyértelmű, hogy mi lehet a végső megoldás, de kifejezetten a közösségi oldalakra vonatkozóan előrelépést jelenthetne az online szólásszabadságot szabályozó ún. 230-as szekció módosítása. Ez jelenleg lehetőséget ad arra, hogy a Twitter és a Facebook azt mondhassák, hogy nem felelősek a platformjaikon közzétett dolgokért, ám egy esetleges változtatással elképzelhető, hogy a hírportálokhoz hasonló szabályok vonatkozzanak rájuk. Hétfői interjúja alapján ezt támogatná a korábbi elnök, Barack Obama is, aki szerint a közösségi oldalak szándékosan, vagy az automatizált algoritmusaik segítségével lényegében szerkesztői döntéseket hoznak arról, hogy mit jelentetnek meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!