Az Intel után az Nvidiát is megizzasztaná az AMD

2020. október 29. – 09:15

Másolás

Vágólapra másolva

Az AMD október elején a Ryzen 5000-es processzorok bemutatóján már megvillantotta a Radeon RX 6000-es szériát, szerdán pedig hivatalosan is bemutatkoztak az új, RDNA 2 architektúrára épülő videókártyák. Ezek a cég szerint felveszik majd a versenyt az Nvidia 3000-es szériájával, és bár a végletekig optimalizált mérések miatt ezen a téren azért vannak kérdőjelek, egyelőre elég kedvezőnek tűnnek az előjelek – írja a The Verge.

A cég három új videókártyát mutatott be szerdán: az RX 6800 XT az RTX 3080 versenytársa lesz, az RX 6800 az RTX 2080 Ti illetve az RTX 3070 párja, a csúcsmodell RX 6900 XT pedig a versenytárs legerősebb modellje, az RTX 3090 ellen próbálkozik majd meg helytállni. A 6000-es széria modelljei az új generációs konzolokban is megtalálható RDNA 2 architektúrára épülnek, támogatják a hardveres ray-tracing gyorsítást a legújabb játékoknál és a cég ígérete alapján 4K-ban és 1440p-ben is versenyre kényszerítik majd az Nvidia csúcskártyáit. Ezen a téren egyértelműen az RX 6800 XT tűnt a legérdekesebbnek, ami állítólag mindkét felbontás mellett feléri, vagy meghaladja az RTX 3080-at, miközben 50 dollárral kevesebbe kerül és kevesebbet is fogyaszt.

Az AMD itt ráadásul az új kártyák Ryzen 5000-es processzorokkal párosítva működő teljesítménynövekedését, és a kártyák órajelének új, egy kattintással bekapcsolható tuningját sem használta ki – míg a másik két kártya méréseinél igen. A mérések ettől még valószínűleg a végletekig lettek optimalizálva, a számok pedig a független teszteknél fognak még kristályosodni, ám ha a kártya a játékok szélesebb spektrumán is tudja hozni a riválisa teljesítményét úgy, hogy olcsóbb és kevesebbet is fogyaszt, akkor elég vonzó opció lehet. Pláne úgy, hogy a remek szinergiát biztosító Ryzen 5000-es processzorok is elég ígéretesnek tűnnek az Intel jelenlegi felhozatalával szemben, a tuningolással pedig még feljebb tornázható a teljesítménye.

A másik két kártya esetében ugyancsak ígéretes számokat mutatott az AMD. A 6800 ugyan drágább lesz az RTX 3070-nél, a cég pedig csak az ehhez hasonló teljesítményt nyújtó RTX 2080 Ti elleni méréseit prezentálta, ezek alapján azonban nincs kizárva, hogy az új generációs versenytársát is megizzaszthatja majd. Mivel az AMD mindhárom kártyát 16 GB memóriával látta el, a legerősebb kártya, a 6900XT ezen a téren nem ér fel a 24 gigás RTX 3090-hez, ez pedig a kreatív iparban alighanem népszerűbb választássá teszi majd az Nvidia kártyáját. Cserébe viszont jóval olcsóbban kerülhet majd forgalomba a riválisánál, játékok terén pedig így is nagyjából azonos teljesítményre lehet képes.

Az RX 6800 és az RX 6800 XT november 18-án kerül majd forgalomba, míg az RX 6900 XT december 8-án érkezik. A legolcsóbb kártyát 579, a középsőt pedig 649 dollárért lehet majd megvenni, a legdrágább modellért pedig 999 dollárt kell majd fizetni. A magyarországi árakról egyelőre nem tudni semmit, ahogy arról sem, hogy hány kártya érkezik majd hozzánk, de több mint valószínű, hogy az AMD megpróbálja majd elkerülni az RTX kártyák félresikerült debütálását. A cégnek egyébként elég jó napjai vannak mostanában, az ígéretesnek kinéző új processzorok és videókártyák mellett éppen a héten jelentette be, hogy felvásárolja egyik konkurensét, a Xilinxet.

>>> A Telex legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!