Az AMD chipgyártó óriáscég felvásárolja az egyik konkurensét

2020. október 27. – 14:18

Másolás

Vágólapra másolva

Az Advanced Micro Devices (AMD) amerikai chipgyártó 35 milliárd dollárért felvásárolja egyik konkurensét, a Xilinx Inc. céget. A teljes vételárat AMD-részvényekkel egyenlítik ki.

Az MTI szerint az AMD kedden ismertetett közleménye azt írja, az ügylet révén egy közel 125 milliárd dolláros piaci tőkeértékű cég jön létre. A Xilinx megszerzésével az AMD bővíti termékkínálatát és több olyan feltörekvő piacot is megszerez, ahol a Xilinx jelenleg piacvezető.

A felvásárlás úgy történik, hogy minden egyes Xilinx-részvény tulajdonosa 1,7234 AMD-részvényt kap cserébe, ami a Xilinx vállalat részvényét 143 dollárra értékeli. Ez a részvényár közel 24,8 százalékkal magasabb a Xilinx hétfői, 114,55 dolláros záróáránál. Az ügylet lezártával a Xilinx-részvényesek kezében lesz a közös vállalat részvényeinek csaknem a 26 százaléka.

Az AMD azzal számol, hogy a Xilinx megszerzésével kapcsolatos ügylet lezárását követő 18 hónapban mintegy 300 millió dollárnyi költséget takaríthat meg.

Az ügylet lebonyolítását a két cég igazgatótanácsa már jóváhagyta, de még szükség van a részvényesek és az illetékes hatóságok engedélyére is. Tervek szerint az ügylet 2021 végére lezárul.

>>> A Telex legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<

Az AMD piaci tőkeértéke 96 milliárd dollár, az év eleje óta 79 százalékkal nőtt, a Xilinx piaci tőkeértéke idén eddig 17 százalékkal emelkedett és jelenleg 29 milliárd dollár körüli

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!