Amazónia 40 százaléka válhat szavannává, ha tovább csökken a csapadék mennyisége

2020. október 9. – 21:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy új kutatás szerint még a korábban gondoltnál is nagyobb területet, Amazónia mintegy 40 százaléka válhat szavannává a következő évtizedekben. A számítógépes modelleken és adatelemzésen alapuló vizsgálat a Nature Communications folyóiratban jelent meg.

A kutatás vezetője, Arie Staal elmondta, hogy munkatársaival a trópusi esőerdők stabilitását vizsgálták Dél-Amerikában, Afrikában, Ázsiában és Óceániában. Arra voltak kíváncsiak, hogy hogyan reagálnak az esőerdők a csapadék mennyiségének változására. Staal szerint a trópusi erdők dinamikája érdekes, ahogy nőnek és elterjednek egy régióban, az befolyásolja az esőzést a területen, mivel az erdők saját esőt hoznak létre, mert a leveleik vízgőzt bocsátanak ki. A szél távolabbi helyekre is el tudja juttatni a csapadékot, ahol így még több erdő nőhet ki. Ahogy azonban az erdők területe egyre zsugorodik, úgy ez a körforgás megfordul, csökken a csapadék mennyisége, ami több erdőtűzzel jár együtt.

Összességében a kutatók azt tapasztalták, hogy az légszennyezettség növekedésével az Amazonas több része elveszíti természetes ellenálló képességét, instabillá válik, és nagyobb valószínűséggel szárad ki, és válik szavanna típusú ökoszisztémává. Becslésük szerint Amazónia területének 40 százalékát fenyegetheti ez a jelenség. A kutatás szerint az amazóniai régió egyes részein jelenleg kevesebb eső esik, mint korábban, és ez a tendencia várhatóan súlyosbodni fog, mivel a régió az üvegházhatást okozó gázok növekvő kibocsátása miatt felmelegszik.

2020 első kilenc hónapjában 13,9 százalékkal nőtt a tűzesetek száma az Amazóniában, összesen 76 030-at jegyeztek fel, és ezeket az ökológusok részben a növekvő erdőirtásnak tulajdonítják a bolygó tüdejének tartott esőerdőben. Csak szeptemberben az amazonasi tüzek száma mintegy 60 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, miközben a brazíliai Pantanalban 180 százalékkal, ami történelmi rekordnak számít.

A tüzek száma annak ellenére terjed, hogy a brazil kormány döntése értelmében július 16. óta tilos a területen a tűzgyújtás a vetési szezon előkészítése miatt. Ugyanakkor a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet csütörtöki értékelése szerint teljes mértékben „kudarcot vallott a jogi eszköz” a természeti katasztrófa megállítására. A brazil elnök Jair Bolsonaro azt állítja, hogy sikerült minimálisra csökkenteni a tűzesetek számát az országban. Az elnök a civil szervezeteket és a bennszülötteket okolja az erdőirtásért.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!