Bolsonaro tagadja, hogy terjed az amazonasi erdőtűz, amiért amúgy is a civilek a felelősek

2020. október 2. – 12:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tovább terjedt a tűz az Amazonas vidékén és a Pantanal mocsárvidéken 2020 első kilenc hónapjában, ám Jair Bolsonaro brazil elnök továbbra is tagadja ezt, a tűzért magáért pedig a civil szervezeteket és a bennszülötteket okolja.

Rendkívül súlyosnak mondható a helyzet az ENSZ által a világörökség részének nyilvánított Pantanalban – ez a Brazíliában, Paraguayban és Bolíviában elterülő mocsárvidék nagyjából akkora, mint Belgium, Svájc, Portugália és Hollandia együttes területe –, ahol január és szeptember között 6055-ről 18 260-ra nőtt a tűzesetek száma, ami 201 százalékos növekedést jelent, számol be az MTI a brazil állami Nemzeti Űrkutatási Intézet (INPE) adatai alapján.

A tűz mértéke a brazil esőerdőben is fokozódott az idén, annak ellenére, hogy a kormány kifejezetten elkötelezte magát aziránt, hogy fellép a jelenséggel szemben a világot sokkoló 2019-es felvételek után. Az Amazonasban 13,9 százalékkal nőtt a tűzesetek száma 2020 első kilenc hónapjában, összesen 76 030-at jegyeztek fel, és ezeket az ökológusok részben a növekvő erdőirtásnak tulajdonítják a bolygó tüdejének tartott esőerdőben. Csak szeptemberben az amazonasi tüzek száma mintegy 60 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, miközben a Pantanalban 180 százalékkal, ami történelmi rekordnak számít.

A tüzek száma annak ellenére terjed, hogy a brazil kormány döntése értelmében július 16. óta tilos a területen a tűzgyújtás a vetési szezon előkészítése miatt. Ugyanakkor a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet csütörtöki értékelése szerint teljes mértékben „kudarcot vallott a jogi eszköz” a természeti katasztrófa megállítására.

Jair Bolsonaro viszont azt állítja, hogy sikerült minimálisra csökkenteni a tűzesetek számát az országban. Az elnök továbbra is a civil szervezeteket és a bennszülötteket okolja az erdőirtásért.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!